Het zonnefeest van de Zeeuwse wijnkoningin

De wijnboerderij in het Zeeuwse Dreischor viert het mooie weer met kipsaté en helikoptervluchten. En met wijn, ijs en oesters. Deel 2 in een serie over mensen en eten in de buitenlucht.

Het weer is schitterend en de entree is gratis. Die combinatie is onweerstaanbaar. Een grote stoet auto’s is op weg naar de barbecue. Verkeersregelaars dirigeren de stroom over de smalle Zeeuwse wegen bij Dreischor. Verderop in een weiland kunnen de bezoekers parkeren. Daar worden ze opgehaald door Gonja en Lambic met de huifkar. Gonja en Lambic zijn Belgische trekpaarden.

Het feest is georganiseerd door wijnboerderij De Kleine Schorre, hun Zeeuwse wijn staat centraal. Kinderen kunnen gratis ponyrijden tussen de wijnstokken (de boerderij heeft er 30.000). Een rondje met een helikopter kan ook, dat kost 30 euro. En er is een wijnkoningin. Dat is Simone Veldhuyzen (26), die een witblauwe sjerp dwars over haar zwarte jurk draagt. Zeeuwse Wijnkoningin 2009 staat erop.

De wijnkoningin is haar stem kwijt. Ze heeft een virus. Nee, geen Mexicaanse griep, dat is gecheckt. Ze is koningin geworden omdat ze veel verstand heeft van wijn”, fluistert ze. Ze deed de opleiding gastronoom sommelier. Verder voert haar moeder het woord. „Ik ben trots”, zegt die, en neemt een hap van haar saté.

Ze is niet de enige. Met een glas wijn (2 euro) in de hand spoeden de bezoekers zich naar de hapjes. Duizenden kipsatés (3,50 euro, twee stokjes) grilt Harry Boot (30) vandaag gaar. Hij grilt alleen kipsaté. Zijn ouders, zijn broer en hijzelf houden runderen op hun vleesboerderij en bereiden en verkopen dat vlees zelf in de slagerij op de boerderij. Maar saté van rundvlees wordt taai als je het even te lang laat liggen, zegt hij. Op een drukke dag als vandaag moet je daar niet aan beginnen.

Kippen hebben ze niet op de vleesboerderij. Dus weet Harry Boot niet zeker of de kip op de barbecue een fijn leven heeft gehad. Zijn runderen, die in het kraampje naast de barbecue worden verkocht als worst, hebben dat wel. Zij hebben in de zomer in de wei gestaan en in de winter op stro. Harry Boot weet wel waarom de saté zo goed smaakt. Het is gesneden van verse kip. Hij grilt op kolen voor de rooksmaak. En hij laat het vlees niet uitdrogen.

Gebruinde toeristen happen in de saté. Ze lopen in zomerjurken en korte broeken. Kinderen vinden de saté ook lekker. Ze vinden het eigenlijk het enige lekkere dat er is. Ze houden niet van de oesters, paling of mosselen. Alleen het softijs lusten ze ook. Een zwetende ijsverkoper draait overuren in zijn kraam.

Er zijn ouderen en er zijn gezinnen met kinderen. Jonge stelletjes zijn er nauwelijks. Behalve dan Arno (24) en Nienke (19). Hij heeft een zilveren hartje met de naam Nienke om zijn hals, zij een zilveren hartje met de naam Arno. Zij zit achter de kassa bij de Praxis, hij is internationaal chauffeur. Ze drinken een glas wijn en eten een saté, maar komen eigenlijk voor iets anders. Ze willen volgend jaar trouwen op de wijnboerderij. Ze kwamen nu eens kijken hoe de locatie eruit ziet als er veel gasten zijn.

Het bevalt hun goed. Als het mooi weer is, kunnen we buiten eten, mijmert Nienke.

Er is een probleem: Arno wil graag met zijn vrachtwagen komen. „Dat lijkt me niet handig”, zegt Nienke. „Naar je eigen bruiloft met een vrachtwagen...”

„Wel heel leuk”, zegt Arno. Nienke schudt van nee. Ze lacht. „Nou ja, daar ruziën we dan nog wel over.”

Lees de eerste aflevering over barbecuen op nrc.nl/binnenland