Geweld tussen stammen in Zuid-Soedan eist 160 levens

Bij gevechten tussen twee rivaliserende stammen in Zuid-Soedan zijn in het afgelopen weekeinde ten minste 160 burgers omgekomen, vooral vrouwen en kinderen. Een woordvoerder van de autonome Zuid-Soedanese regering beschuldigde vanochtend de regering in Noord-Soedan ervan de strijd te hebben aangewakkerd door wapens te leveren.

Strijders van de Muerle-stam vielen zondag de Jikani Nuer aan bij de River de Geni, veertig kilometer van het grensstadje Okobo in het zuidoosten van Zuid-Soedan. „Honderd vrouwen en kinderen, vijftig mannen en elf soldaten van het Zuid-Soedanese regeringsleger zijn begraven”, zei een Zuid-Soedanese overheidsfunctionaris, „er liggen mogelijk nog lijken in het struikgewas”.

De precieze toedracht van de aanval in het uiterst afgelegen gebied is nog onduidelijk. De Muerle vochten tijdens de in 1983 hervatte oorlog tussen Noord- en Zuid-Soedan aan de zijde van het noorden. Na het vredesverdrag in 2005 tussen noord en zuid begonnen de zuidelijke autoriteiten op hardhandige wijze met ontwapeningsprogramma’s, met een bijzondere nadruk op de Muerle. Dat zette kwaad bloed. Veel stammen in het gebied stelen vee van elkaar, en door de eenzijdige ontwapening raakte de machtsverhouding tussen de tribale groepen uit evenwicht.

Na het vredesverdrag in 2005 hielden de gevechten tussen stammen in Zuid-Soedan vrijwel onmiddellijk op maar sinds een jaar vinden er weer regelmatig bloedige confrontaties plaats, waarbij al meer dan duizend slachtoffers vielen. Zuidelijke politici zien hier de hand van de noordelijke regering in. Die zou chaos willen creëren om verkiezingen volgend jaar in Zuid-Soedan, en een referendum over onafhankelijkheid in 2011, te saboteren.