Extra bezuinigingen bij DSM

Chemieconcern DSM heeft het afgelopen kwartaal zijn winst grotendeels zien verdampen en kondigt extra bezuinigingen aan. Het bedrijf haalde een winst van 10 miljoen euro, 95 procent minder dan hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Dat heeft het chemieconcern uit Heerlen vanochtend bekendgemaakt. Bij bijna alle onderdelen van DSM daalde de omzet het afgelopen kwartaal. Alleen bij de tak die vitamines en voedingssupplementen maakt, steeg de omzet met 14 procent. In totaal daalde de omzet met 20 procent het afgelopen kwartaal.

DSM liet vanochtend in een toelichting op de kwartaalcijfers weten dit jaar „enkele tientallen miljoenen euro’s” meer te kunnen besparen dan de eerder aangekondigde 125 miljoen euro. Zo worden er nog meer tijdelijke medewerkers ontslagen. In totaal zullen er de komende tijd ruim 1.250 banen bij DSM verdwijnen. Ook bespaart DSM bijvoorbeeld door meer gebruik te maken van videoconferencing (vergaderen op afstand), waardoor personeel minder hoeft te reizen.

Vorig jaar boekte het chemieconcern nog een recordwinst, maar aan het einde van 2008 deed de recessie zich gelden. Vervolgens kondigde het bedrijf verschillende bezuinigingsmaatregelen aan, zoals het schrappen van banen en het stoppen met de inkoop van eigen aandelen.

Voorlopig ziet DSM nog geen tekenen van economische herstel. Wel denkt het bedrijf dat de meeste klanten klaar zijn met het afbouwen van voorraden. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2009 steeg de omzet daardoor licht. Het eerste kwartaal bedroeg de omzet 1,84 miljard euro. Die steeg het afgelopen kwartaal tot 1,91 miljard euro.

Alleen in China is de vraag naar producten van DSM nog steeds groot. DSM verwacht verder dat de grondstofprijzen niet verder zullen dalen, zodat het bedrijf de voorraden niet verder hoeft af te waarderen. DSM verwacht dat dit jaar alleen de vitamine- en voedingssupplemententak betere resultaten zal presenteren dan het afgelopen jaar. Door de onzekere economische omstandigheden geeft het bedrijf geen winstverwachting voor 2009.