Evangelische Omroep schrapt cabaret Jezus

Grappen maken over God gaat veel leden van de Evangelische Omroep (EO) te ver. De EO schrapt daarom het cabaretprogramma Loopt een man over het water..., dat op maandag 31 augustus zou worden uitgezonden op Nederland 3. Presentator Arie Boomsma zou cabaretier Guido Weijers volgen die op verzoek van de omroep een conference zou maken over het Marcus-evangelie. Het programma zou deel uitmaken van een themaweek met experimentele tv-programma’s op Nederland 3. Kijkers bepalen (mede) welk programma in het zogenoemde TV Lab een vervolg krijgt.

„Wij hebben uiteenlopende reacties gekregen van EO-leden”, zegt een woordvoerder van de omroep. „Positieve van mensen die zeggen het moedig van de EO te vinden maar ook een aantal zeer verdrietige. Voor sommige leden was het een aanleiding om hun lidmaatschap op te zeggen.” De EO-woordvoerder wil niet zeggen hoeveel mensen hebben gereageerd. Volgens hem was er een zodanige beeldvorming rond het programma ontstaan dat van de intentie om een „open gesprek over God” weinig zou overblijven.

Presentator Arie Boomsma en cabaretier Guido Weijers reageren teleurgesteld op het besluit van de EO. „Als alles Gods wil is... dan wil hij blijkbaar ook niet dat ik gelovigen ga begrijpen... en blijft de kloof”, aldus Weijers via de microblogdienst Twitter. Boomsma wil niet reageren anders dan in een persverklaring van de EO. „Dit format was een unieke mogelijkheid om vooroordelen weg te nemen en open en eerlijk het gesprek over Jezus aan te gaan”, aldus de verklaring.

Eerder had de achterban van de EO al grote moeite met Boomsma’s programma 40 Dagen zonder seks. Volgens de woordvoerder van de EO is het toeval dat twee keer een programma waaraan Boomsma meewerkt in opspraak is.