Elf gewonden Spaans busongeluk naar huis

Elf gewonden van het busongeluk in Spanje komen vandaag per vliegtuig naar Nederland. Familieleden en hulpverleners vliegen mee.

Zaterdag kwamen op Rotterdam Airport al zestien overlevenden aan. Zondag volgden er nog zes. Na vandaag liggen volgens directeur Joost Romeijn van reisorganisatie Sundio Group nog negen gewonden in Spaanse ziekenhuizen. Drie patiënten verkeren in kritieke toestand. Het is niet bekend wanneer zij naar Nederland teruggevlogen worden. Er zijn ook overlevenden die niet in een ziekenhuis liggen.

Alle dodelijke slachtoffers van het ongeval zijn inmiddels geïdentificeerd en de nabestaanden zijn op de hoogte gebracht. Het is nog niet bekend wanneer de stoffelijke overschotten naar Nederland worden gebracht. De lichamen zijn nog niet vrijgegeven door de Spaanse autoriteiten. Identificatie gebeurt in Spanje niet alleen aan de hand van identiteitspapieren. Ook het DNA wordt getest.

Het ongeluk gebeurde vorige week donderdag in een scherpe bocht op een afrit van de snelweg tussen Barcelona en Lloret de Mar. Het onderzoek naar de oorzaak is in volle gang. Nederlandse betrokkenen en de Spaanse autoriteiten vermoeden dat de chauffeur de verkeerde afslag nam. Op de afrit die hij nam, geldt een maximumsnelheid van 40 kilometer per uur. Volgens inzittenden van de bus reed hij harder. De chauffeur kan niet worden verhoord, hij is nog ernstig gewond.