Eerste trainer ontslagen in Bundesliga

Nog voordat komend weekeinde het nieuwe voetbalseizoen in de Duitse Bundesliga begint, is de eerste trainer al ontslagen. Gisteren nam het gepromoveerde FSV Mainz 05 afscheid van de Noor Jörn Andersen.

De club en de trainer waren het niet eens over de strategie. Het bestuur van Mainz 05 presenteerde al een nieuwe trainer, de 35-jarige Thomas Tuchel. Manager Christian Heidel: „We hebben als Mainz 05 een duidelijk idee over hoe een trainer met het elftal en binnen de club moet werken. Onze kracht is teamwerk, korte lijnen richting het elftal en interne communicatie. Onze plannen en die van Andersen komen niet meer overeen, omdat de trainer een andere weg heeft ingeslagen.”

Andersen reageerde teleurgesteld. „We hebben lang met elkaar gepraat. Maar we hebben geen compromis gevonden. Dat is jammer, ik betreur deze beslissing, maar onze ideeën waren gewoon te verschillend.”

De Noor werd vorig jaar juli aangesteld en leidde Mainz 05 afgelopen seizoen naar de Bundesliga. De competitie begint vrijdag, met het duel VfL Wolfsburg-VfB Stuttgart, de landskampioenen van respectievelijk 2009 en 2007.

Franck Ribéry is door bondscoach Raymond Domenech van Frankrijk opgeroepen voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen de Faeröer op 12 augustus. De middenvelder die bij zijn club Bayern München momenteel niet speelt door een knieblessure, is opgenomen in de voorlopige selectie. Vorige week zei Ribéry zelf nog dat hij niet op tijd fit zou zijn voor het uitduel. De 26-jarige Fransman mist komend weekeinde de competitiestart in Duitsland en richt zich op de eerste wedstrijd tegen Werder Bremen op 15 augustus.

In het Duitse bekertoernooi heeft HSV gisteren met veel moeite de volgende ronde bereikt. De ploeg wist pas via strafschappen Fortuna Düsseldorf, dat uitkomt in de Tweede Bundesliga, te verslaan. Na de reguliere speeltijd en verlenging was de stand 3-3.

HSV kwam via Mladen Petric al na vier minuten op voorsprong, maar zeven minuten later maakte Oliver Fink gelijk. Fortuna kreeg daarna ‘hulp’ van de gasten door een eigen doelpunt van Jerome Boateng. Piotr Trochowski zorgde vlak na rust voor de gelijkmaker. Het duel moest daarna worden verlengd. Via een strafschop scoorde Trochowski opnieuw. Maar HSV liet de thuisploeg via Andreas Lambertz toch nog terugkomen.

In de strafschoppenserie won de HSV overtuigend met 4-1.