Dodelijke aanslag op Roma in Hongarije

Een 45-jarige vrouw van Roma-afkomst is zondagnacht in haar huis in het oosten van Hongarije vermoord. Haar 13-jarige dochter werd met levensbedreigende verwondingen in shock overgebracht naar het ziekenhuis. De politie vermoed dat de moord het werk is van een bende die in het afgelopen jaar al minstens zes Roma heeft omgebracht.

De aanslag gebeurde in Kisléta, een gemeente met 4.300 inwoners 260 kilometer ten oosten van de Hongaarse hoofdstad Boedapest. De buren van de vrouw schrokken ’s nachts wakker van drie of vier schoten met een jachtgeweer. Volgens de burgemeester van het dorp hadden de daders eerst de toegang tot het huis geforceerd via de voordeur en begonnen ze onmiddellijk te schieten op de slapende moeder en dochter. Van de daders is nog geen spoor.

De politie meent dat de aanslag onderdeel uitmaakt van een reeks aanslagen tegen Roma. Afgelopen jaar waren in Hongarije zestien aanvallen tegen Roma met jachtgeweren, granaten of molotovcocktails. Daarbij vielen zes dodelijke slachtoffers.

In februari werd een vader en zijn vijfjarig zoontje doodgeschoten toen ze hun huis probeerden te ontvluchten nadat dat in brand was gestoken met molotovcocktails. In april werd een man voor zijn huis doodgeslagen. De daders kiezen vaak huizen uit aan de rand van een dorp zodat ze snel kunnen vluchten. Ook in Kisléta was dit het geval. De politie heeft een team van honderd agenten aangesteld om de daders op te sporen.

Roma, die vijf tot zeven procent uitmaken van de Hongaarse bevolking (10 miljoen inwoners) zijn sinds de economische crisis weer vaker het slachtoffer van racistisch geweld, volgens een recente studie van het European Roma Rights Center. Bij de Europese verkiezingen in juni won de extreem-rechtse partij Jobbik, fel gekant tegen vreemdelingen en Roma, drie van de 22 Hongaarse zetels in het Europees parlement. (AFP, AP, Reuters)