De rij blijft gewoon even lang

Reisorganisaties verkopen dit jaar opvallend veel lastminutevakanties.

We wachten langer met boeken, gaan minder ver weg en geven minder geld uit.

Vrijdag 24 juli was de drukste dag van het jaar op Schiphol. De luchthaven probeerde passagiers te ontzien met gratis ijsjes en entertainment. Foto Maurice Boyer Drukste dag op Schiphol Foto NRC H'Blad Maurice Boyer 24-7-2009 Boyer, Maurice

„Eigenlijk wilden we vandaag nog weg. Naar zon en strand. Maar dat gaat niet lukken. Alle vluchten zitten vol.”

De Amsterdamse studente Anne Honders (19) is vanochtend met haar vriend en haar koffers naar de Last Minute Ticketdesk op Schiphol gekomen. Tevergeefs. „Ze hebben wel iets in Tunesië, maar pas over zes dagen. Bovendien is het best duur. Vijfhonderd euro per persoon voor acht dagen. We hadden gehoopt voor de helft klaar te kunnen zijn.”

„Sinds juni is er een ware run op lastminutereizen”, zegt Mirjam Dresmé, woordvoerder van de ANVR, de koepelorganisatie van reisondernemingen. „In juni is 7 procent meer geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. Het gaat om vakanties met een vertrekdatum binnen drie weken na het moment van boeken. Daar zitten ook veel echte lastminutereizen tussen.”

Door de forse verkoop van lastminutevakanties maakt de reisbranche de slechte verkoopcijfers tot nu toe deels goed. Dresmé: „In januari hadden we een achterstand van 18 procent in het aantal boekingen in vergelijking met januari 2008. Inmiddels is die achterstand teruggelopen tot 10 procent.”

De ANVR is niet verbaasd over de inhaalslag, zegt Dresmé. „We hebben dit voorjaar onderzoek laten doen naar de vakantieplannen van de consument. Daaruit kwam naar voren dat 70 tot 80 procent van de Nederlanders van plan was om deze zomer met vakantie te gaan. Alleen stelden ze het boeken uit.”

En dat moment is nu aangebroken, want uiteindelijk gaan Nederlanders toch altijd wel weg. Dresmé: „Er moet heel wat gebeuren voordat een Nederlander niet op zomervakantie gaat.” Dat blijkt ook uit recent onderzoek van Nibud, het bureau voor budgetvoorlichting. Economische crisis of niet, 70 procent van de Nederlanders past de vakantieplannen niet aan, aldus het Nibud.

Toch heeft de reisbranche dit jaar flink last van de economische crisis. Gisteren maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend dat er in het eerste kwartaal van dit jaar 13 procent minder passagiers op de luchthavens zijn vervoerd dan een jaar geleden. Het aantal passagiers nam in die periode af van 10,71 miljoen naar 9,35 miljoen.

Kees van der Most van het onderzoeksbureau naar toerisme NBTC-NIPO Research: „Naar verwachting zal de omzet in de reisbranche dit jaar een paar procent lager liggen dan vorig jaar. Nederlanders geven dit jaar per reis waarschijnlijk ook minder uit dan in voorgaande jaren.”

Maar als het om lastminutes gaat, blijft het voorlopig stormlopen. „Sinds juni is het hier erg druk”, zegt woordvoerder Martine van den Wijngaard van de de Last Minute Ticketdesk op Schiphol. „We hebben rond de dertig boekingen per dag, flink meer dan we gewend zijn. De meeste van onze klanten zijn stelletjes tussen de twintig en vijfendertig jaar. Gezinnen zien we weinig. Met kinderen ga je niet zo snel op de bonnefooi naar Schiphol.”

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is een lastminutevakantie lang niet altijd goedkoper dan een reis die ver van tevoren is geboekt. „Veel reisbureaus en touroperators werken met vroegboekkortingen”, zegt Joost Romeijn, directeur van Sundio Group. Zijn bedrijf is behalve exploitant van de Last Minute Ticketdesk op Schiphol ook eigenaar van reisorganisatie Sudtours en onlineverkoper Jiba. Romeijn: „Na de vroegboekperiode in de winter gaan de prijzen vaak 10 tot 15 procent omhoog. Je hebt weliswaar helemaal op het laatst nog wel echte koopjes, maar dan is de keus beperkt. Bovendien, als er zoals nu een run ontstaat op lastminuteboekingen, leidt dat weer tot prijsstijgingen.”

Dat merkt de Amsterdamse studente Anne Honders op Schiphol ook. Na een half uurtje koffie drinken, besluiten Honders en haar vriend dat de 500 euro voor acht dagen Tunesië boven hun budget ligt. ,,Maar ja, we willen nog wel lekker naar de zon”, aldus Honders. „We geven de moed niet op. Nu eerst maar eens langs bij de balies van de vliegmaatschappijen hier in de vertrekhal. Misschien dat er toch nog iets te vinden is.”

    • Tobias Reijngoud