Cali heeft al aardig wat geleerd

Dit zijn Mona Ramouni (28) en haar pony Cali, die thuis in Michigan aankomen na een dag op kantoor. Mona is blind en heeft dus eigenlijk een geleidehond nodig. Maar Mona is ook moslim, en daarom is een hond geen optie: moslims beschouwen het speeksel van honden als onrein.

Daarom heeft Mona dus geen blindengeleidehond, maar een blindengeleidenpony. Zo is ze niet meer afhankelijk van haar ouders om haar buitenshuis te begeleiden.

Een pony heeft wel wat nadelen. Zo neemt ze veel meer ruimte in, en eet ze heel veel. Cali is wel zindelijk, maar ze moet wel vaker uitgelaten worden dan een hond.

Bovendien is het trainen van een pony een stuk lastiger dan het trainen van een hond. Het heeft trainer Dolores Arste ruim zes maanden gekost om de drie jaar oude Cali de basis te leren: instappen in een auto, lopen door drukke gebieden en binnen stilstaan.

Er zijn in de Verenigde Staten maar zes blindengeleidepony’s. De andere eigenaren zijn geen moslims, maar hebben voor een pony gekozen omdat die langer leeft dan een hond. Zo kan Cali wel veertig jaar oud worden, terwijl een blindengeleidehond vaak niet ouder dan tien wordt.