Australië pakt verdachten van terreur op

De Australische autoriteiten hebben vanochtend vroeg vier verdachten gearresteerd op beschuldiging van het voorbereiden van een zelfmoordaanslag op een militaire basis bij Sydney. Zij worden in verband gebracht met de Somalische strijdgroep Al-Shabaab.

De vier werden gearresteerd bij een grootschalige operatie in Melbourne in het zuiden van Australië waarbij 400 agenten huiszoekingen hielden op 19 adressen. Aan de invallen gingen zeven maanden van onderzoek vooraf door de Australische inlichtingendienst (ASIO) en drie politiediensten.

Dienstdoend commissaris van de Federale Australische politie, Tony Negus, zei vanochtend op een persconferentie dat de verdachten van plan waren geweest de militaire basis Holsworthy bij Sydney binnen te dringen en zoveel mogelijk militairen met automatische wapens te doden „totdat zij zelf zouden worden gedood”. Op Holsworthy zijn duizenden manschappen van een anti-terreur eenheid gelegerd.

De politie heeft met internationale diensten samengewerkt alvorens tot actie over te gaan, maar weigerde informatie te geven over wie de doorslaggevende informatie heeft verstrekt.

Volgens regeringswoordvoerders blijft het dreigingsniveau voor terreur in Australië beperkt. Maar premier Kevin Rudd zei dat de arrestaties tonen dat de terreurdreiging nog steeds actueel is. „Het ontnuchterende feit dat uit de huidige ontwikkelingen naar voren komt herinnert alle Australiërs eraan dat de terreurdreiging nog altijd springlevend is.” Vier jaar geleden werd een aanslag verhinderd op een voetbalwedstrijd in Melbourne.

De vier mannen die vandaag zijn gearresteerd zijn tussen de 22 en 26 jaar oud. Allen zijn Australische burgers van Somalische of Libanese komaf. Een van hen, Nayaf El Sayed (25) is officieel samenzwering voor een terreurdaad ten laste gelegd. De andere verdachten worden nog ondervraagd.

Sayed weigerde bij zijn voorgeleiding vandaag op te staan voor de rechter. Volgens zijn raadsman „gelooft hij dat hij alleen voor God moet opstaan”. Het OM stelt dat de verdachten getraind zijn door de Somalische militie Al-Shabaab. Ook zouden enkelen van hen gevochten hebben in Somalië. Al-Shabaab, Arabisch voor ‘jeugd’, zou banden hebben met Al-Qaeda en hangt een fundamentalistische interpretatie van de islamitische wet aan. Analisten menen dat de verdachten via Al-Shabaab geld ontvingen uit de opbrengsten van Somalische piraterij. (Reuters, AP)