Arbiters in experiment UEFA met extra officials

De scheidsrechters betaald voetbal Bas Nijhuis en Kevin Blom gaan dit seizoen in de groepsfase van de Europa League experimenteren met de vijfde en zesde official. De extra assistenten komen aan de overzijde van de grensrechters aan de zijlijn te staan. Ze dienen onder meer goed in de gaten te houden of de bal de doellijn is gepasseerd. Maar ook met betrekking tot tal van (kleine) overtredingen in het strafschopgebied moeten de veldofficials de hoofdscheidsrechter ondersteunen.

Nijhuis wordt gekoppeld aan Pol van Boekel en Ed Janssen. Blom krijgt extra assistentie van Richard Liesveld en Raymond van Meenen. In december wordt het proefproject van de Europese voetbalunie UEFA geëvalueerd. „Veel is nog onduidelijk en onzeker”, aldus Jaap Uilenberg. Hij is namens de KNVB belast met internationale scheidsrechterszaken. „Mogen de vijfde en zesde official meelopen met het spel? Krijgen ze een fluitje of een vlaggetje? Mogen ze het veld in? Ik denk dat ze vooral via het onderlinge communicatiesysteem hun inbreng zullen krijgen in de arbitrage. Maar op 28 augustus weten we meer. Dan geeft de UEFA uitleg over dit experiment in Nyon.”

De technische staf van de scheidsrechterscommissie van de KNVB heeft gisteren in Zeist alle arbiters en assistent-scheidsrechters nog eens op hun gezamenlijke verantwoordelijkheid gewezen. Aanleiding voor deze boodschap was een aantal fouten van scheidsrechters tijdens het eerste speelweekeinde in de eredivisie. Het arbiterskorps van de KNVB stond daardoor meteen al stevig ter discussie. „Maar laten we alsjeblieft niet alleen maar letten op de fouten”, sprak staflid Uilenberg op emotionele toon. „Het maken van fouten zit opgesloten in de arbitrage. Die zullen we moeten accepteren, hoe vervelend ze soms ook uitpakken. Wij doen niet aan incidentenpolitiek. Zo lang het niet om verwijtbare fouten gaat, blijft ons aanstellingsbeleid ongewijzigd. Dus ook Reinold Wiedemeijer [die AZ een strafschop onthield tegen Heracles] krijgt komend weekeinde gewoon weer zijn wedstrijd.” (ANP)