Aanval lijkt boodschap van Talibaan

Kabul was vandaag doelwit van raketaanvallen door de Talibaan. Met nog 16 dagen te gaan tot de verkiezingen voeren zij het geweld op.

Op een normale dag wordt Muhibullah (21) nooit wakker als zijn grootvader in hun gedeelde slaapkamer zijn eerste gebed zegt. Maar vannacht, om tien voor vier, blies een enorme knal hem van zijn bed. Een van de zeker acht raketten die werden afgevuurd op de Afghaanse hoofdstad Kabul, was vlak voor hun flat in de grond geslagen. Scherven vlogen door de slaapkamer en boorden zich in het meubilair. Muhibullah lag plat op de grond in de rook. Grootvader Haji Abdul Ghafar (82) riep om Allah. Beiden waren licht gewond.

„Dit is een eenvoudige woonwijk”, zegt Ghafar, met een pleister op zijn achterhoofd en overal blauwe plekken, „hier wonen geen ministers of andere hoge mensen.”

Andere raketten kwamen terecht bij het internationale vliegveld, een Afghaanse legerbasis en de wijk Wazir Akbar Khan, waar de Amerikaanse en Britse ambassades gevestigd zijn en het hoofdkwartier van de NAVO-missie ISAF. Daar vielen voor zover bekend geen gewonden. De raket voor de deur van Ghafar moet over die wijk heen gevlogen zijn.

De raket leek van binnen Kabul te komen, zegt zijn zoon Mohammed Khan. „Als de vijanden van dit land met de regering willen vechten, laat ze dan een plek buiten de stad uitzoeken.”

Volgens inwoners van Kabul waren de laatste raketaanvallen alweer een half jaar geleden. „Meestal zijn het twee of drie stuks”, zegt een Britse hulpverlener die om veiligheidsredenen anoniem wil blijven. Al vielen er alleen enkele lichtgewonden en geen doden, een aanval als vandaag was al jaren niet meer voorgekomen. „Het is duidelijk een boodschap: we hebben nog steeds macht”, zegt de hulpverlener. „En juist nu loont het om Kabul aan te vallen.”

Op 20 augustus worden er voor de tweede keer sinds de val van het Talibaan-regime presidentsverkiezingen gehouden. De stad stroomt vol met kandidaten en hun aanhang, buitenlandse verkiezingswaarnemers, diplomaten en journalisten, en er zijn veel patrouilles van leger en politie. „Er zijn meer doelwitten, meer gelegenheden en er is politiek meer te scoren”, zegt de hulpverlener.

Onbekend is nog van waar de raketten zijn afgevuurd. De Talibaan, die vorige week verklaarden dat zij de verkiezingen met geweld zullen verstoren, hebben de aanvallen opgeëist.

Niet alleen in Kabul, ook in andere delen van het land neemt de onrust toe over de veiligheid in de aanloop naar de verkiezingen. De afgelopen dagen zijn er door het hele land aanslagen geweest, ook in de relatief rustige noordelijke en westelijke provincies. Gisteren kwamen bij een zelfmoordaanslag op een politiekonvooi in het westelijke Herat twaalf mensen om.

Met nog zestien dagen te gaan is het nog onduidelijk hoeveel stembureaus daadwerkelijk open zullen zijn op verkiezingsdag. „Het is duidelijk dat een aantal verplaatst zal moeten worden”, zei de speciale VN-gezant, Kai Eide, zondag. En dan nog is het de vraag hoeveel mensen durven te gaan stemmen. De Talibaan hebben de bevolking opgedragen om de verkiezingen te boycotten; die zouden een Amerikaans verzinsel zijn.

Gewone Afghanen verwachten dat de veiligheidssituatie zal verslechteren, zegt ex-militair Mohammad Khan. Hijzelf zal zeker gaan stemmen, want hij is „niet bang”. Tijdens het Sovjetbewind in de jaren tachtig was hij kolonel onder de communistische president Najibullah en vocht hij tegen de mujahedeen.

De woonwijk van zijn familie, Microrayon 3, heet in de volksmond Klein Moskou, en bestaat uit vervallen portiekflats die zijn opgetrokken uit een soort grote grindtegels. De meeste gevels zitten nog vol kogelgaten uit de strijd tegen de mujahedeen. De sfeer is er losser dan in andere delen van Kabul. Vrouwen met boerka zijn er schaars. Jongemannen van buiten de stad komen hier naar de blote armen van de meisjes kijken.

„De mensen hier in de buurt wachten af of het de komende dagen rustiger wordt, maar tot nu toe schatten ze de situatie steeds somberder in. De regering probeert meer agenten te vinden voor de verkiezingen, maar er zijn er nog steeds te weinig. Elke dag zijn er nieuwe aanslagen. Laten we afwachten wat er vannacht weer gebeurt.”

Achtergronden, reportages, nieuws: nrc.nl/afghanistan