Wees aardig voor anderen

Deze week in de serie tips voor een gelukkig leven: het kleine geluk. De belangrijkste vorm van geluk die er is, vind ik zelf, maar voor de volledigheid komen er volgende week nog wat tips over persoonlijke groei, voor fans dáárvan.

Eerst moet er nog even een bekend misverstand uit de weg over het nastreven van geluk: dat is niet egoïstisch. Wie gelukkig is, infecteert zijn hele omgeving ermee. Andere mensen worden er ook vrolijk door: een echte blij-blijsituatie.

Maar vandaag doen we het andersom. Maak andere mensen blij en voel hoe je daar zelf gelukkiger door wordt. Een paar jaar geleden hebben Amerikaanse en Japanse onderzoekers mensen zelfs min of meer gedwongen om dat te voelen: ze lieten die mensen tellen hoe vaak ze de afgelopen week aardig tegen anderen waren geweest. Gelukkige mensen bleken vaker aardig te zijn geweest, ze waren ook per keer aardiger geweest, én ze werden door dat tellen nog gelukkiger.

Profiteer daar ook van. Wees aardig voor de wereld. Geef die bedelaar in de trein nou wel eens een euro. Help die oude man met zijn boodschappen. Ruim de vaatwasser uit voordat je man m/v het doet. Je voelt je er echt vrolijker door – en een beter mens, ook altijd mooi meegenomen. Mensen gaan ook aardig terugdoen. Zo maak je de wereld weer een beetje mooier. Ja, als het om geluk gaat, zijn er ineens allerlei clichés waar. Maar wat maakt het uit?

Ellen de Bruin

Ellen de Bruin schrijft over psychologie voor NRC Handelsblad en nrc.next.