Waarom heeft Nederland niet méér wolkenkrabbers?

Wereldwijd zijn er 132 landen met een groter oppervlakte dan Nederland, maar slechts 26 landen hebben een hogere bevolkingsdichtheid. Younes Douari (15) uit Delft vraagt zich dan ook af waarom Nederland geen wolkenkrabbers bouwt. Tenslotte wonen in Nederland gemiddeld 485 mensen per vierkante kilometer - uitgaande van 34.000 km2 land en 16,5 miljoen inwoners.

Dat Nederland geen wolkenkrabbers bouwt is niet helemaal waar. Wat een wolkenkrabber is hangt namelijk niet af van de hoogte, maar van de verhoudingen, zegt Diederik Dam. Hij is architect bij Dam en Partners Architecten, dat nu het hoogste gebouw van Nederland bouwt: de Maastoren in Rotterdam. „Belangrijk is dat het aan de voet van een wolkenkrabber lijkt of het gebouw de wolken raakt. Krabt dus”, legt Dam uit.

„Dit kan gelden voor een toren van vijftig meter, voor de Maastoren van 165 meter, of voor het hoogste gebouw ter wereld, de Burj Dubai , die vermoedelijk 818 meter hoog wordt.”

Waarom Nederland niet veel wolkenkrabbers bouwt heeft diverse redenen. Allereerst bepalen gemeentelijke regels hoe hoog je mag bouwen. „Vaak gebeurt dat per gebied”, zegt Jacques Stuart van Stichting Hoogbouw. „De Zuidas in Amsterdam is bijvoorbeeld aangewezen als hoogbouwzone, hoewel ze daar wel rekening moeten houden met Schiphol.”

Daarnaast is de Nederlandse grond heel zacht. Dit maakt de fundering voor een wolkenkrabber een immens werk. Voor de Maastoren moesten de heipalen zestig meter de grond in.

Ook komen daar de kosten nog bij. „Bouwen boven de honderd meter is 1,5 keer zo duur als bouwen tot dertig meter”, vertelt Stuart. „Dat komt vooral door strengere veiligheidseisen van de overheid. Zo moeten 70-plus gebouwen een noodtrappenhuis en een sprinklerinstallatie hebben.”

Architect Dam lijkt het wel logisch om in Nederland meer de hoogte in te bouwen vanwege de beperkte beschikbaarheid van grond. Het zal echter nog wel even duren voor Nederland een stad als Hongkong evenaart: volgens archined.nl staan daar 2.939 gebouwen boven de 90 meter.

Maite Vermeulen