VVV schittert zolang Honda kan schitteren

Keisuke Honda, de Japanse uitblinker bij VVV, wordt onderuitgehaald door PSV’er Dirk Marcellis. Foto WFA WFA43T:PSV - VVV-VENLO:EINDHOVEN;02AUG2009-PSV speelt eerste competitie wedstrijd gelijk tegen VVV-Venlo eindstand 3-3. Keisuke Honda onderuit gehaaled door Dirk Marcellis.WFA/jj/str.Jack Jacobs WFA

PSV 3 VVV Venlo 3

Ruststand 2-0. 27. Amrabat 1-0, 41. Toivonen 2-0, 53. Ahahaoui 2-1, 60. Honda 2-2, 82. Toivonen 3-2, 85. Schaken 3-3. Scheidsrechter: Bossen. Toeschouwers: 33.000.

Bij VVV Venlo houdt iedereen van Keisuke Honda. In Limburg koesteren ze de Japanse middenvelder vanwege zijn aandoenlijke lach, zijn verfijnde techniek en mooie treffers. Gisteren was Honda met een doelpunt en assist wederom belangrijk voor VVV, dat verdienstelijk gelijk speelde bij PSV (3-3).

Maar hoe lang is Honda nog te bewonderen in Venlo? Afgelopen week informeerden opnieuw twee clubs naar zijn vraagprijs; FC Porto en het Turkse Galatasaray. Eerder al toonden AZ, Ajax, PSV en het Duitse Wolfsburg interesse in de Japans international.

Geïnteresseerde clubs haakten telkens af bij het horen van de vraagprijs voor Honda. Die ligt op circa tien miljoen euro, een bedrag dat de totale begroting van VVV (zeven miljoen euro) ruimschoots overstijgt. In juni klaagde Honda nog over de hoogte van zijn transfersom, waardoor in zijn ogen een overgang naar een grotere club geblokkeerd wordt.

VVV-trainer Jan van Dijk begon gisteren ondeugend te glimlachen bij het horen van Honda’s transfersom. ,,Tien miljoen, is dat dan te duur? Vind ik niet. Hij is dat geld meer dan waard. Keisuke is een fantastische voetballer. Zolang hij bij ons blijft geniet ik van hem.” Honda (23) heeft nog een contract tot medio 2011 bij VVV.

Voor aanvang van het duel met PSV liet Honda weten zich niet meer bezig te houden met een eventuele transfer, omdat hij zich vanaf de start van de competitie volledig wil concentreren op VVV. ,,Namen van geïnteresseerde clubs heb ik ook gelezen in de krant”, reageerde Honda. ,,Maar mijn zaakwaarnemer heeft niets gehoord, dus wat moet ik met allerlei geruchten? Ik heb het hartstikke naar mijn zin bij VVV, maar iedereen zal begrijpen dat ik het liefst bij een grotere club zou spelen.”

Van Dijk houdt nadrukkelijk rekening met een vertrek van zijn aanvoerder, die tot 31 augustus – voor het sluiten van de transfermarkt – nog in de gelegenheid is om van club te wisselen. Honda kan daarbij al een behoorlijk cv overleggen. Hij werd vorig seizoen kampioen in de eerste divisie met VVV, werd als beste speler verkozen in die competitie en maakte zestien doelpunten.

Dit seizoen belooft hij tien treffers. Maar dat wordt moeilijk, meende Honda gisteren. ,,Ik heb gemerkt dat het niveau een stuk hoger is in de eredivisie. Ik moet daar nog aan wennen, hoewel het te vergelijken is met de interlands die ik speel voor Japan.”

Honda kwam in januari 2008 naar VVV, waar de Japanner een succesvolle stage had doorlopen. De middenvelder was bij VVV getipt door oud-PSV-trainer Sef Vergoossen, die met Honda samenwerkte bij Nagoya Grampus Eight, een club in de hoogste Japanse voetbalcompetitie (J-League).

VVV profiteerde gisteren van het onmachtige PSV. In de eerste helft was het enige verschil dat de thuisclub effectiever omging met de kansen. Nordin Amrabat en de Zweed Ola Toivonen scoorden. Na rust benutte VVV wél de mogelijkheden, via Achmed Ahahaoui (na hakje Honda) en een prachtige volley van de Japanner. Toivonen kopte daarna raak, maar Ruben Schaken zorgde vijf minuten voor tijd voor de gelijkmaker voor VVV.

Keisuke Honda kreeg een vrije rol van trainer Van Dijk. ,,Dat betekent dat anderen soms het vuile werk moeten opknappen voor hem. Zijn medespelers doen dat graag. Iedereen weet dat Keisuke het beste rendeert als hij volledige vrijheid heeft”, zei Van Dijk.

Honda stelde niet teleur. Hij dribbelde sierlijk, gaf mooie steekpasjes en gaf het publiek een inkijkje in zijn onuitputtelijke trukendoos. Elke beweging die Honda maakt, wordt geregistreerd door vier Japanse journalisten. Na afloop van de wedstrijd – toen iedereen al lang vertrokken was – stond Honda zijn landgenoten nog tekst en uitleg te geven.

Toen Honda zijn laatste aanloop voor een antwoord nam, kwam Van Dijk ineens aanstormen. „Hé, Japanners”, onderbrak hij de Japanse journalisten. „Niet zo lang, hè. De bus staat te wachten op Keisuke. We moeten weg.”

De journalisten penden driftig. Later zonden ze hun verhalen naar Japan. Mogelijk het laatste hoofdstuk uit de avonturenroman van Honda in Nederland.