Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

Netwerk. Een gesprek over gezondheidszorg met de vader van Jeannette Unlandt, die eerder door Netwerk een half jaar gevolgd werd. De sinds haar geboorte meervoudig gehandicapte Jeannette bleek in de instelling waar zij woonde mishandeld te worden. Vorig jaar verhuisde ze daarom naar een ander tehuis. Daar werd ze in oktober door een verzorgster alleen achtergelaten in bad, waardoor ze bijna verdronk en in coma raakte. Een week geleden overleed zij aan de gevolgen van een longontsteking.Ned.2, 20.25-20.55u.

Nova/DenHaag vandaag. Reportage van Amerikacorrespondent Willem Lust over de kritiek van de Republikeinse Partij op de plannen van president Obama voor het herzien van de gezondheidszorg. Ned.2, 22.15-22.40u.

informatief

Goudzoekers: Geld moet rollen. Ontdekkingstocht door de financiële jungle met zijn geschreven en ongeschreven regels. Op zoek naar antwoorden op de vragen wat er moet gebeuren opdat banken weer kredieten gaan verstrekken, en naar het moment dat de consument zijn geld weer van de spaarrekening haalt. Ook aandacht voor lokale alternatieve geldsstelsels, zoals van de Zwitserse WIR Bank, en, in Nederland, de Gelre. Ned.2, 19.55-20.25u.

Panorama: Smugglers' tales. Hoe is het mogelijk dat er in gevangenissen altijd verdovende middelen verkrijgbaar zijn? Verslaggever Raphael Rowe doet verslag van het kat-en-muisspel tussen de gevangenen die koste wat kost hun dagelijkse dosis willen en de bewaarders die dat uit alle macht proberen te verhinderen. Gesproken wordt met gevangenen, smokkelaars en een net uit de gevangenis ontslagen bewaarder die vastzat voor drugshandel. BBC1, 21.30-22.00u.

5 jaar later. Vijf jaar geleden sprak Jeroen Pauw met een aantal bekende Nederlanders over hun toekomstplannen. Vanavond is het de beurt aan televisieproducent Reinout Oerlemans om opnieuw met Pauw te praten en hem te vertellen wat er van zijn plannen en verwachtingen is terechtgekomen. Ned.1, 22.55-23.50u.

documentaire

Terzake: Terug naar Ghana. Zwarte Amerikanen gaan in het land van hun voorouders op zoek naar sporen van hun familie. Maker Marc Garmirian volgt Pamela en Keisha, die samen met een groep uit Philadelphia een rootsreis maken. Canvas, 20.00-20.45u.

praatprogramma

On air. Harm Edens praat in een zaal op luchthaven Schiphol met gasten. Dat zijn vanavond fotomodel en actrice Frederique van der Wal, Midden-Oostencorrespondent Conny Mus en de Nederlandse rockgroep Racoon.Ned.3, 19.30-20.24u.

Villa Vanthilt. De verhuisbare villa waarmee presentator Marcel Vanthilt deze zomer langs Vlaamse steden trekt staat sinds gisteren in Hasselt. Vanavond ontvangt hij daar onder anderen Ann Boog-aerts, die tijdens de Amsterdamse Modeweek gekozen werd tot talent van het jaar,. En met Tante Sidonia en Lambik – de twee acteurs die hun stemmen vertolken in de laatste film van Suske en Wiske. Eén, 21.30-22.20u.

amusement

Sense & Sensibility. Tweede deel van driedelige serie uit 2007 naar het boek van Jane Austen. Willoughby vertrekt naar Londen en laat Marianne Dashwood confuus achter. Haar zusje Elinor krijgt geen hoogte van Edward Farrar, die haar plots heel anders bejegent. Dan worden zij door Mrs. Jennings uitgenodigd mee te gaan naar Londen, waar Marianne hoopt Willoughby weer te ontmoeten. Ned.2, 20.55-22.00u.

Comedy Casino Cup. Marcel Vanthilt presenteert de finale van jaarlijkse competitie om de beker voor beste improviserende grappenmaker.Canvas, 23.00-23.50u.

cultuur

Merce Cunningham. Franse documentaire uit 2000 over de op 26 juli op 90-jarige leeftijd overleden choreograaf. Aan bod komen diens grote invloed op de danskunst van de vorige eeuw en zaken als zijn verwantschap met componist John Cage en de samenwerking met Jasper Johns en Robert Rauschenberg, die decors voor zijn stukken maakten. Film van Charles Atlas, die tussen ’74 en ’83 meerdere malen samenwerkte met Cunningham in voorstellingen waarin dans, film en video gecombineerd werden. Werd afgelopen donderdagnacht door Avro uitgezonden.Arte, 22.40-0.10u.