Virusremmers snel gratis via huisarts

Virusremmers tegen de Mexicaanse griep komen snel gratis op recept beschikbaar via de huisarts. Volgens apothekerskoepel KNMP zal dat volgende week al zijn.

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid (VWS) zei vanochtend dat er plannen zijn om apotheken „zo snel mogelijk” te bevoorraden met antivirale geneesmiddelen uit de vijf miljoen dosissen die VWS reeds in voorraad heeft.

In de praktijk zal het gaan om het in sachets verpakt middel Oseltamivir, dat bekend is onder de merknaam Tamiflu.

Op dit moment is Tamiflu alleen gratis als de GGD het voorschrijft. Een patiënt die met een recept van de huisarts het middel haalt bij de apotheek, betaalt nu circa 30 euro voor een kuur.

Het ministerie vindt dat virusremmers tegen de Mexicaanse griep ook via de huisarts gratis moeten zijn. Aangezien het aantal Mexicaanse griepgevallen aan het stijgen is, kunnen de GGD’s de aanvraag binnenkort niet langer aan, zegt Jos van Dalen, apotheker en secretaris van de KNMP. „Het risico wordt te groot.”

De KNMP verwacht dat minister Ab Klink (Volksgezondheid, CDA) het middel de komende week gaat verspreiden onder de ruim 1.800 apotheken in Nederland. Hoeveel kuren precies naar de apotheken gaan, is nog niet duidelijk. Momenteel overlegt de koepelorganisatie met het ministerie over de verspreiding van de virusremmers.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakte vrijdag bekend dat er 517 gevallen van Mexicaanse griep in Nederland zijn geregistreerd. Een week ervoor waren dat er 273.