Valse hoop op Zuid

Op zijn eerste werkdag stond Mario Been al om zes uur naast zijn bed. Het lichaam tintelde van opwinding. Mariodona was terug op het oude nest. In Barendrecht gingen de gordijnen eerder open dan normaal. Vader Been had een dag eerder in de huiskrant van Feyenoord (AD/RD) al omstandig uitgelegd dat het onder leiding van zijn Mario helemaal goed zou komen in Rotterdam-Zuid.

Zoonlief deed nog wel zijn best de euforie te temperen. Maar tijdens de Open Dag stapte hij toch maar in hét symbool van de valse hoop, dat hem op de middenstip afzette: de helikopter. Tradities zijn heilig ‘op’ Zuid. Super Mario had de supportersvereniging bovendien toestemming gegeven hem op een T-shirt af te beelden als de Zuid-Amerikaanse vrijheidsstrijder Che Guevara. Bracht toch weer wat centjes in het laatje. Kon Fái-je-noord goed gebruiken.

Dat was juli. Het ergste moest nog komen: een vlekkeloze voorbereiding (zelfs van Barendrecht werd gewonnen), een heuse aanwinst (de Ivoriaanse wervelwind Sekou Cissé) en – wonder boven wonder – een leeggestroomde ziekenboeg. In Rotterdam en omgeving viel ineens het ‘k’-woord: kampioen. Geldzorgen? Onder curatele gesteld door de KNVB? Nou en? Pleurt op! En dat de kans groot is dat – de volgend jaar transfervrije – spelmaker Jonathan de Guzman deze maand alsnog wordt verkocht? Het zal wel.

Tien jaar geleden is het alweer dat Feyenoord voor het laatst de landstitel won. Ivo Opstelten weet het nog. De burgervader had zijn werkkamer nog maar net ingericht of aan de overzijde van Coolsingel moesten zijn dienders het pistool trekken om de uitgelaten meute in toom te houden. Dat was nog eens een ontgroening!

Gisteren, bij de seizoensouverture tegen NEC, zat Ivo in de Kuip. Als gastcommentator van RTV Rijnmond. Hij heeft meer verstand van hockey, maar won niettemin de voetbalpool. Als enige voorspelde hij de juiste rust- en eindstand: 1-0 en 2-0. Beloning: een fles champagne. Maar of die koud gezet kan worden?

Mark Hoogstad