Uitlevering in schandaal CDU

De zakenman Karlheinz Schreiber, spil in het financiële corruptieschandaal rond de CDU waarbij ook voormalig bondskanselier Helmut Kohl was betrokken, is vandaag in Duitsland aangekomen en direct door de Duitse justitie in de kraag gevat. Schreiber (75), die zowel de Duitse als de Canadese nationaliteit heeft, was lobbyist voor de wapenindustrie. Hij heeft tien jaar lang met alle juridische middelen uitlevering door Canada aan Duitsland weten te ontlopen.

De Duitse justitie verdenkt hem met name van het verstrekken van 100.000 Duitse marken aan steekpenningen aan de CDU. Dat zou zijn gebeurd in het kader van een exportorder door Saoedi-Arabië voor gewapende voertuigen van de Duitse wapenfabrikant Fuchs, waarvoor de Duitse regering toestemming moest geven. Schreiber zou in samenhang daarmee ook 3,8 miljoen mark in het geheim hebben betaald aan een toenmalig topambtenaar op het Duitse ministerie van Defensie.

Schreiber (oud-lid van de CSU) zou de geheime donatie in 1991 aan de CDU hebben overgemaakt. Het schandaal kwam aan het licht toen Kohl een jaar na zijn aftreden als kanselier en voorzitter van de CDU toegaf persoonlijk donaties aan de CDU buiten de boeken om te hebben geaccepteerd, die daarmee onwettig waren.

Schreiber is ook betrokken bij een schandaal rond de voormalige Canadese premier Brian Mulroney. Die heeft toegegeven 225.000 Canadese dollar van Schreiber ontvangen te hebben, maar naar eigen zeggen pas na zijn aftreden. Het parlementaire onderzoek in Canada wacht nu op het afsluitend rapport. Dat vormde voor Canada aanleiding Schreiber aan Duitsland uit te wijzen. (Reuters, AP)