Ter bescherming der langharigen

Veel sterren stonden al voor de camera voordat ze beroemd werden. Vandaag: zanger David Bowie.

David Jones (17), later Bowie

Bowie als zeventienjarige

Met een stem die gewend was de ethergolven te laten daveren, kondigt de gezaghebbende BBC-presentator Cliff Michelmore het volgende onderwerp aan. „Het moet afgelopen zijn”, zegt hij in een inleiding vol uitroeptekens. „Ze hebben er genoeg van. Het verzet groeit. De opstand van de langharigen is begonnen. Ze zijn het beu dat ze worden lastiggevallen. Ze zijn het beu om hun baan kwijt te raken. Ze zijn het beu van school te worden gestuurd. Ze zijn het beu om zelfs geen uitkering te krijgen”. Waarna hij zich tot een groepje langharige jongelieden wendt en zijn eerste vraag stelt aan de in het midden zittende Davie Jones, voorzitter van de pas opgerichte Society for the Prevention of Cruelty to Long-haired Men. „We zijn allemaal redelijk tolerant”, antwoordt de 17-jarige jongeman met de als een motorhelm gekapte pagecoiffure. „Maar de laatste twee jaar hebben we vaak commentaar gehad. Zoals: hé, schatje! Of : zal ik je handtas dragen? Ik denk gewoon dat daar nu een eind aan moet komen”.

De uitzending van de dagelijkse actualiteitenrubriek Tonight van 12 november 1964 was niet het eerste tv-optreden van Davie Jones. Een half jaar eerder had hij al in een ander BBC-programma voor de camera gestaan als zanger en saxofonist van het beginnende popgroepje The King Bees. Hun nummer Liza Jane was echter geen hit geworden. Daarna was de ambitieuze Jones als zanger toegetreden tot de al bestaande groep The Manish Boys. De andere groepsleden zaten en stonden tijdens het vraaggesprekje met Michelmore om hem heen, alsof ze medeoprichters van de nieuwe actiegroep waren. Misschien waren ze dat ook wel.

Tien dagen voor de tv-uitzending had Davie Jones zijn initiatief bekendgemaakt in de lokale krant London Evening News. „Iedereen die de moed heeft zijn haar tot op zijn schouders te dragen, gaat door een hel”, verklaarde hij. „Het wordt tijd dat we de handen ineenslaan en strijden voor onze krullen”.

Hoe het verder met de Society for the Prevention of Cruelty to Long-haired Men is gegaan, vermeldt de geschiedenis niet. Vermoedelijk is de organisatie in stilte opgeheven toen mannen met lang haar niet langer werden bespot. Wel is er in 1966 in Nederland nog even een navolger geweest. Hij heette Peter J. Muller, was medeoprichter van het toonaangevende blad Hitweek en bracht als voorzitter van de Stichting Pro Lang Haar de (overigens geflopte) single Beter langharig dan kortzichtig uit. Maar toen had Davie Jones zijn achternaam al veranderd in Bowie.

Henk van Gelder

Bekijk David Bowie als 17-jarige en rest deze serie via nrc.nl/achterpagina

Frits Abrahams hervat zijn rubriek op 17 augustus