`Speekseltest verkeer is niet nauwkeurig`

Utrecht. Een speekseltest voor automobilisten om te controleren of ze drugs hebben gebruikt, is onnauwkeurig. Met de test kan niet worden aangetoond wanneer een bestuurder van een voertuig de drugs heeft gebruikt en in welke hoeveelheden. Dat heeft onderzoeker Daan van der Gouwe van het Trimbos-instituut gisteren gezegd. Het Trimbos-instituut is een kenniscentrum op het gebied van drugs en verslaving. Van der Gouwe reageert op een pleidooi van de Raad van Hoofdcommissarissen om voortaan hard op te treden tegen automobilisten die sporen van drugs in hun speeksel hebben. Ze zouden volgens de politie niet in staat zijn een auto te besturen. Europees onderzoek moet volgens Van der Gouwe volgend jaar antwoord geven op de vraag hoelang de sporen van drugs in het speeksel achterblijven. Hij pleit ervoor om dan pas maatregelen te treffen.