Slecht begin voor PSV en landskampioen AZ

AZ en PSV zijn de competitie niet goed begonnen. De ploeg uit Eindhoven gaf gisteren een 2-0 voorsprong uit handen tegen VVV-Venlo en speelde uiteindelijk 3-3 gelijk. De landskampioen uit Alkmaar ging zaterdag in Almelo pijnlijk onderuit bij Heracles: 3-2.

Een kwartier voor tijd stond de thuisploeg zelfs met 3-0 voor. De tegendoelpunten van Graziano Pellè en Mounir El Hamdaoui kwamen te laat om de eerste nederlaag voor AZ te voorkomen. De ploeg beëindigde het duel met negen man na rode kaarten voor Gill Swerts en Pellè.

Trainer Ronald Koeman maakte zich niet zo druk over de verrassende nederlaag. Hij baalde wel van het wangedrag van zijn spelers in de slotfase, waarin scheidsrechter Reinold Wiedemeijer AZ een strafschop onthield. El Hamdaoui liet zich gaan tegenover de grensrechter en Swerts en Pellè reageerden hun frustratie af op spelers van Heracles. „Daarmee hebben ze het team geen goede dienst bewezen”, zei Koeman. „Dat we verliezen is jammer, maar dat we twee spelers met rood kwijtraken is veel pijnlijker.”

Heracles maakte duidelijk dat AZ momenteel achterin forse problemen heeft. Koeman had vorige week, ondanks de afgetekende zege in de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tegen SC Heerenveen (5-1), kritiek op zijn verdedigers die grote kansen weggaven. Hij passeerde voor het eerste competitieduel Héctor Moreno. Ragnar Klavan kreeg in het centrum de voorkeur naast Niklas Moisander. Maar de defensie bleef kwetsbaar. Ook de aanvalslinie deelde in de malaise, constateerde Koeman. Zo deden Pellè en El Hamdaoui pas in de slotfase iets terug namens AZ.

Na één speelronde maakt ook PSV-trainer Fred Rutten zich al zorgen. De nieuwe coach van de ploeg deed dat vooral over de wijze waarop PSV tegen VVV verdedigde. „Halverwege stonden we met 2-0 voor. Een club als PSV behoort dan niet meer in de problemen te komen. Ik had ook verwacht dat we de wedstrijd ‘neutraal’ zouden maken. Dat ons dat niet is gelukt, geeft blijk van een gebrek aan volwassenheid.”(ANP)