Rusland dreigt Georgië met acties

Zuid-Ossetië heeft het Georgische leger ervan beschuldigd zaterdag mortieren op zijn grondgebied te hebben afgevuurd. Rusland reageerde hierop met de waarschuwing aan de Georgische regering dat het zich het recht voorbehoudt zijn burgers in Zuid-Ossetië te verdedigen als er nog meer Georgische provocaties zouden volgen. Georgië ontkent de beweringen van de Zuid-Osseten.

De beschuldigingen komen aan de vooravond van de eerste verjaardag van de oorlog tussen Georgië en Rusland, komende vrijdagnacht. Verwacht wordt dat in verband hiermee de spanningen tussen de partijen de komende dagen verder oplopen. Analisten waarschuwen voor een escalatie.

Volgens Zuid-Ossetië werd zaterdag vanuit het Georgische dorp Ditsi op een Zuid-Osseetse waarnemerspost geschoten. De post ligt een paar honderd meter ten zuiden van de Zuid-Osseetse hoofdstad Tschinvali. Op 30 juli kwam Zuid-Ossetië al met de beschuldiging dat Georgische troepen op Tschinvali schoten, maar ook toen werd dit door Georgië ontkend. Wel zijn er die dag explosies in die stad gehoord.

Georgië heeft Rusland er gisteren van beschuldigd de grens tussen Zuid-Ossetië en Georgië zuidwaarts te verplaatsen ten koste van Georgisch grondgebied. Volgens Tbilisi zijn Russische militairen zondag het grondgebied van het Georgische dorp Kvetsji in het Gori-district binnengedrongen. Georgië verwees ook naar verklaringen van de Zuid-Osseetse president Kokoity dat hij van Georgië de teruggave eist van ander „oud Osseets grondgebied”. Ook zei Kokoity vrijdag op den duur aansluiting bij Rusland na te streven.

Reconstructie van de augustusoorlog op nrc.nl/georgie