Radiozenders Venezuela gesloten

De Venezolaanse overheid heeft de uitzendlicentie van 34 radiozenders ingetrokken omdat deze verlopen of anderszins niet in orde zouden zijn. De oppositie veroordeelde de maatregel als censuur en noemde het een nieuwe stap in de toenemende persbreidel van de regering.

De verantwoordelijke minister ontkende vrijdag dat de zenders uit de lucht worden gehaald omdat ze kritisch zijn. President Hugo Chávez echter liet eerder weten op de vrijkomende frequenties stations te willen laten uitzenden die zijn socialistische visie delen.

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch veroordeelde de maatregel dit weekeinde als „de meest grootschalige aanval op de vrijheid van meningsuiting sinds Chávez [in 1999] aan de macht kwam. Cuba uitgezonderd, is Venezuela het enige land in de regio met zo’n duidelijke minachting voor de universele vrijheid van meningsuiting.”

De komende tijd dreigen in het land meer maatregelen tegen de pers. Sinds vorige week circuleert in de door Chávez gecontroleerde nationale assemblee een wetsvoorstel dat de vrijheid van journalisten en media fors beknot. Zij zouden onder deze zogenoemde ‘Bijzondere Wet tegen Mediamisdaden’ vervolgd, respectievelijk gesloten worden wanneer ze „het belang van de staat schaden”, „paniek zaaien” of „de maatschappelijke rust verstoren”.

Ook Globovisión, de enige tv-zender die nog kritisch over de regering bericht, wordt regelmatig met sluiting bedreigd. Justitie opende dit jaar verscheidene onderzoeken naar de zender en zijn eigenaar. In 2007 sloot de regering ook al het kritische RCTV. Dat besluit kostte Chávez veel steun onder het volk omdat de zender naast nieuws ook geliefde soaps en andere pulp uitzond. (AP)