Opheffing The Observer dreigt

De gerenommeerde Britse zondagskrant The Observer staat volgens berichten in de Britse pers aan de rand van de afgrond. De huidige eigenaar, mediaconcern Guardian Media Group, bekend van het gelijknamige dagblad, overweegt de meer dan twee eeuwen oude krant wegens structurele verliezen te sluiten.

De uitgever had bij de overname van The Observer in 1993 beloofd het ook toen al niet bijster rendabele blad de hand boven het hoofd te zullen houden. De Guardian Media Group maakt geen afzonderlijke cijfers bekend van verschillende titels, maar volgens schattingen van krantendeskundigen lijdt The Observer naar schatting zo’n 10 tot 20 miljoen pond verlies per jaar. De oplage van het blad is gedaald tot ongeveer 400.000. In 1979, toen de krant op haar hoogtepunt was, was die opgelopen tot 1,3 miljoen exemplaren per week.

De Guardian Media Group als geheel leed vorig jaar een verlies van 90 miljoen pond (100 miljoen euro), vergeleken met 306 miljoen pond winst in 2007. De groep onderzoekt de mogelijkheid om in plaats van The Observer een extra bijlage bij dagblad The Guardian te maken, op donderdag.

Britse kranten maken een moeilijke periode door doordat adverteerders hun budgetten hebben verlaagd en steeds meer lezers de kranten onder invloed van de recessie vaarwel zeggen. Bovendien neemt een groeiend aantal lezers genoegen met gratis nieuws via internet of gratis kranten.

The Observer werd opgericht in 1791 en verwierf zich door de jaren heen een zeer gedegen reputatie. In de twintigste eeuw voer de krant een gematigd linkse koers. Ook een schrijver als George Orwell (bekend van Animal Farm en 1984) publiceerde in het begin van zijn loopbaan vaak in de krant.