Ophef salaris in Kamer

Vorige week was het de SP die met een initiatiefwetsvoorstel de afvloeiingsregeling voor Kamerleden aan banden wil leggen. Nu is het de VVD die aandacht vraagt voor de salarissen van de medewerkers van de Tweede Kamer. Kamerlid Charlie Aptroot (VVD) vindt dat zij nooit meer mogen verdienen dan een Kamerlid.

Een Kamerlid verdient 7.300 euro bruto per maand. Enkele ambtenaren bij de automatisering en de directie bedrijfsvoering financiën en personeel van de Tweede Kamer zijn ingedeeld in een schaal waarbij het salaris oploopt tot bijna 8.000 euro per maand. Onacceptabel, meent Aptroot, die de cijfers haalt uit een overzicht. „En in het overzicht staan niet eens de persoonlijke toelages die aan Kamermedewerkers zijn uitgedeeld.” Aptroot kan vooralsnog niet rekenen op steun van andere partijen. „Merkwaardig”, zegt hij. „Als het over het bedrijfsleven gaat, zetten ze zo’n een grote mond op.”

De SP twijfelt. Kamerlid Ronald van Raak wuift het voorstel in eerste instantie weg, maar noemt het in de loop van de ochtend „toch wel sympathiek”.