Nieuw werk van Mozart gespeeld

In zijn geboortestad Salzburg zijn gisteren voor het eerst twee onlangs ontdekte pianostukken van Mozart gespeeld. De muziek, een prelude en het eerste deel van een concert in G, werden gespeeld op Mozarts eigen piano in het huis waar hij woonde tussen 1773 en 1780. De stukken lagen al langer in het archief van de International Mozarteum Stichting, maar zijn pas sinds kort als origineel werk van Mozart aangemerkt. Mozart componeerde ze toen hij zeven of acht jaar oud was. Beide werken, die technisch zeer veeleisend zijn, zijn door de vader van de componist opgeschreven. Mozart schreef in zijn leven zo’n zeshonderd composities. Ontdekking van nieuw werk van Mozart is zeldzaam, maar niet ongewoon. In januari werd een muziekstuk van zijn hand gevonden dat jarenlang in een bibliotheek in Frankrijk lag. (BBC)

Bekijk een fragment van de uitvoering via nrcnext.nl/links