Nederland met kleine ploeg naar WK atletiek

Nederland is half augustus bij de wereldkampioenschappen atletiek in Berlijn op elf individuele disciplines vertegenwoordigd. Bij de mannen doet ook de estafetteploeg (4x100 meter) mee. De deadline om aan de limieten voor deelname aan de WK te voldoen, liep gisteren tijdens de Nederlandse kampioenschappen atletiek af. Vijftien atleten kwalificeerden zich voor de WK.

De WK-ploeg had groter kunnen zijn als de Nederlandse atletiektop niet getroffen was door blessureleed. Atleten die zich al gekwalificeerd hadden, zoals Miranda Boonstra (3.000 m steeple) en Robert Lathouwers (800 m), kregen last van fysieke ongemakken. Meerkampster Jolanda Keizer, hordenloper Marcel van der Westen en kogelstoter Rutger Smith hoefden alleen vormbehoud te tonen, maar sloten hun seizoen door blessures eerder af. Hilda Kibet voldeed op de 10.000 meter aan de kwalificatie-eis maar verkoos de marathon van Amsterdam boven de WK.

Kogelstootster en talent van het jaar 2009 Melissa Boekelman, polsstokhoogspringer Robbert-Jan Jansen en hinkstapspringer Fabian Florant waren gisteren nog twijfelgevallen voor de Nederlandse atletiekunie KNAU. Zij voldeden aan de minder strenge B-limiet van de internationale atletiekfederatie IAAF. „De WK is echter geen toernooi om te leren. Dus waren we met de eerste twee snel klaar”, zei technisch directeur Peter Verlooy van de KNAU. „Over Fabian is een flinke discussie geweest. Maar hij heeft niet aan de limiet voldaan en is niet 100 procent fit.”

Verlooy had op een grotere ploeg voor de WK gehoopt. „Maar het blessurespook is geen uniek Nederlands probleem. In Zweden ligt atletiek daardoor op zijn gat.” De Nederlandse ploeg vertrekt met bescheiden ambities naar Berlijn. „We hebben eigenlijk geen medaillekandidaten. Bram Som doet het heel goed. Hij komt terug van een moeilijke periode. Een finaleplaats zou voor hem al fantastisch zijn. We mogen blij zijn met enkele finaleplaatsen.”

Opvallende afwezige bij de WK is Karin Ruckstuhl. Zij werd gisteren Nederlands kampioen verspringen, maar voldeed met 6,53 meter niet aan de WK-limiet (6,62). De Nederlandse WK-ploeg bestaat uit Patrick van Luijk (200 m, 4x100), Bram Som (800 m), Gregory Sedoc (110 m horden, 4x100), Martijn Nuijens (hoogspringen), Erik Cadée (discus), Eugène Martineau (tienkamp), Eelco Sintnicolaas (tienkamp), Ingmar Vos (tienkamp), Guus Hoogmoed (4x100), Caimin Douglas (4x100), Virgil Spier (4x100), Maarten Heisen (4x100), Yvonne Wisse (zevenkamp), Adrienne Herzog (1.500 m) en Susan Kuijken (1.500 m). (ANP)