NAVO-chef eist meer steun van Afghanen

De NAVO heeft in Afghanistan dringend meer steun nodig, ook van de Afghanen zelf, om het land veilig te maken en op te bouwen. Dat zei de Deense ex-premier Anders Fogh Rasmussen vandaag in Brussel tijdens zijn eerste publieke optreden als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. „De NAVO kan het niet alleen. Ook de Afghanen zelf zullen zich meer moeten inspannen.”

Rasmussen zei dat het bondgenootschap over vier jaar de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in Afghanistan wil hebben overgedragen aan de Afghanen zelf. „Makkelijk zal dat niet worden, maar het kan wel.”

De nieuwe NAVO-chef noemde „slagen in Afghanistan” zijn belangrijkste doel. Het optreden in Afghanistan is volgens hem een succes als die overdracht van verantwoordelijkheid lukt. „Dat betekent geen snelle exit van NAVO-troepen, we zullen Afghanistan tot steun zijn zolang dat nodig is.” In een interview met de Deense krant Politiken pleitte hij dit weekeinde voor overleg met „gematigde krachten” bij de Talibaan.

Rasmussen, die de Nederlander Jaap de Hoop Scheffer opvolgt, zei ook dat hij streeft naar een betere relatie van de NAVO met Rusland. „Ik wil de Russen ervan overtuigen dat de NAVO geen vijand is van Rusland.”

De Deen meldde de oprichting van een commissie van twaalf deskundigen die hem zal adviseren over de toekomst van de NAVO. Onder leiding van de Amerikaanse oud-minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright zal deze commissie een voorstel doen voor een nieuw ‘strategisch concept’ voor het militaire bondgenootschap. Vice-voorzitter van de commissie wordt Jeroen van der Veer, oud-topman van Shell.

Artikelen over de NAVO op nrc.nl/navo60