‘Minder taken in Afghanistan’

De Britse militairen in Afghanistan hebben niet kunnen doen wat de regering heeft beloofd, doordat ze worden belast met te veel taken. Dat concludeert het Lagerhuis in een gisteren gepubliceerd rapport. Militairen zouden zich primair moeten richten op de veiligheid, terwijl ze nu ‘onmogelijke’ opdrachten als het tegengaan van de drugshandel moeten uitvoeren. Onderminister van Buitenlandse Zaken Bill Rammell verdedigde in een reactie het beleid. Volgens hem heeft het Britse leger in Afghanistan een „ruime, coördinerende taak”. Juli was voor de Britten de bloedigste maand sinds zij in Afghanistan actief zijn. Bij een offensief tegen de Talibaan in de zuidelijke provincie Helmand kwamen de afgelopen maand 22 Britse militairen om het leven. Dit weekeinde werden negen militairen van ISAF, de NAVO-troepenmacht in Afghanistan, gedood. Het was daarmee het bloedigste weekeinde voor de ISAF sinds de val van de Talibaan, eind 2001. (AP, BBC)