Miljarden winst HSBC en Barclays

De Britse bank Barclays heeft in de eerste helft van dit jaar een winst geboekt van 2,98 miljard pond (3,34 miljard euro), 8 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Concurrent HSBC zag de winst in dezelfde periode halveren tot 5 miljard dollar (3,5 miljard euro).

Dit hebben beide banken vanmorgen bekendgemaakt. Barclays lijkt daarmee de crisis van afgelopen herfst achter zich te hebben gelaten, al bleef de winst enigszins achter bij de verwachtingen van analisten. De koers van Barclays op de beurs steeg echter vanmorgen met 4,9 procent.

HSBC behaalde vooral minder winst door gevoelige verliezen op de hypotheekmarkt in de Verenigde Staten. Ook in Azië en Europa moest het bedrijf beduidend meer afschrijven dan vorig jaar.

De zakenbank van HSBC daarentegen presteerde uitstekend. Die boekte 6,3 miljard dollar winst. Ook bij Barclays trok de winst van Barclays Capital, de zakenbank, aan. De winst verdubbelde tot 1 miljard pond, mede door de overname van profijtelijke onderdelen van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers, die vorig jaar failliet ging.

„De investeringen die we vooral in onze buitenlandse activiteiten hebben gedaan leiden tot goede resultaten en stellen ons in staat de gevolgen van de economische neergang op te vangen”, constateerde Barclays-topman John Varley vanmorgen. Vooral de Amerikaanse activiteiten leveren Barclays veel geld op. De Amerikaanse markt is nu goed voor 40 procent van de omzet van de Britse bank.

Op de Britse thuismarkt heeft Barclays wel last van de recessie. De afdeling voor diensten aan particulieren zag de winst met 61 procent dalen tot 268 miljoen pond. Ook steeg het aantal slechte leningen en afschrijvingen met 86 procent ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar tot een bedrag van 4,56 miljard pond.

Barclays meldde ook dat het totaal van de uitstaande leningen en investeringen van de bank met een kwart is gedaald tot 1.500 miljard pond. Dit duidt erop dat banken minder geld uitlenen.

De gunstige winstcijfers van Barclays zullen naar verwachting uitmonden in hogere bonussen voor het personeel. Dit is omstreden omdat veel Britten vinden dat het na de reddingsactie van de overheid voor banken van vorige herfst passend is dat de bonussen juist worden beperkt. Anders dan andere grote Britse banken als Royal Bank of Scotland en Lloyds Banking Group hebben Barclays en HSBC echter het hoofd boven water weten te houden zonder dat de overheid substantiële aandelen in de bank hoefde te nemen.