Mexicaanse griep: hoe zit het met de paniekzieken?

Donderdag introduceerde Adri van der Born, bestuurslid van de Vereniging van Huisartsenposten Nederland, een nieuw begrip: De Paniekgriep. Hij vreest dat mensen die griepverschijnselen hebben, hoestend en proestend de bus nemen en de wachtruimte van de huisarts binnenwandelen. Hij stelde dat de overheid duidelijk moet maken dat mensen thuis moeten blijven en bellen. Anders loopt het besmettingsgevaar op en dreigt de zorg vleugellam te raken.

In zijn eentje heeft Van der Born, via NOVA en de ANP-berichten in kranten, al heel wat advieswerk verzet. Bellen en thuisblijven. Een duidelijker instructie bestaat niet. In Groot-Brittannië, waar in een week tijd het aantal infecties verdubbelde tot 100.000, wordt de huisarts ook beschermd tegen bellers. Op 23 juli opende de regering een hulplijn die bemenst wordt door 1.500 medewerkers.

Zelf geef ik de voorkeur aan internet. Als Nederlands staatsburger begin ik daarom bij www.overheid.nl. Maar daar ben ik blijkbaar aan het verkeerde adres: op de homepage geen enkele mededeling over de Mexicaanse griep. Vergelijk dat eens met de Britse centrale overheidssite: www.direct.gov.uk. Alle links naar informatie over rijbewijzen, wegenbelasting, studentenleningen en parkeervergunningen zijn naar beneden gedrukt om plaatst te maken voor een groot mededelingenvak ‘Latest information on swine flu’. Heb ik de Mexicaanse griep? Wat zijn de reisadviezen? Wat moet ik doen als ik griepverschijnselen heb? Het wordt allemaal uitgelegd in korte, heldere zinnen en bullets. De regering meldt alle belangrijke nummers en instructies per regio op www.direct.gov.uk/pandemicflu. ‘Stay at home’, zo luidt het belangrijkste advies bij verdachte pijntjes en kuchjes.

Dat soort informatie kunnen we ook van Nederlandse overheidssites halen. Op RIVM.nl, Postbus51.nl, Minvws.nl, Minbzk.nl, GGD.nl en een aantal gezondheidssites. Maar versnipperd is het allemaal wel. Denkvooruit.nl, de overheidssite die bij nood in Crisis.nl (actuele rampeninfo van overheid) transformeert, is nog muisstil. Van downplaying kun je de Nederlandse autoriteiten echter niet betichten. Op de website van het ministerie van Binnenlandse Zaken staat:

“In het ernstigste scenario zal er sprake zijn van 5 miljoen zieken, 80.000 doden, grote economische schade en verstoring van het dagelijkse leven. Geschat wordt dat er sprake zal zijn van 30 tot 50 procent uitval van medewerkers bij bedrijven en overheidsinstanties. Daardoor komen basisvoorzieningen voor de bevolking in gevaar.”

Hoeveel mensen zullen er eigenlijk thuisblijven die zich kiplekker voelen? De zogenaamde ‘paniekzieken’; zij die zich niet willen blootstellen aan hoestende treinreizigers, snot op deurklinken en flexplekken die opeens overal beschikbaar zijn? Postbus51 geeft het antwoord: “U bent verplicht opgedragen passend werk uit te voeren.” In het draaiboek van ProRail staat al dat verloven ingetrokken worden ingeval van een grootschalige uitbraak. De spoorwegbeheerder is niet het enige bedrijf dat de instructies uit de griepbrief van minister Klink (Volksgezondheid) heeft opgevolgd.

Voelt u zich niet lekker en vreest u een griep? Loop dan even deze vragen van Gezondsheidsnet.nl door. Ik ben echter benieuwd hoe u zult handelen bij paniek. Zondert u zich af? Of blijft u reizen, boodschappen doen, werken en horeca bezoeken? In welke mate heeft overheidsvoorlichting invloed op uw doen en laten?

Update: Lezer en horecamedewerker H.L.J. Gelderblom vraagt wat een restaurant aan maatregelen kan treffen. Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland heeft daarvoor een speciaal dossier Grieppandemie online gezet. In het ergste geval worden de deuren van horeca-gelegenheden op last van de autoriteiten gesloten, zo schrijft minister Klink in zijn brief aan bedrijven en instellingen. Zie ook de Checklist kwetsbaarheden bedrijven.

    • Steven de Jong