Met Been is de Kuip weer opgewekt

Feyenoord 2 NEC 0

Ruststand 1-0. 10. Tomasson 1-0, 77. Fer 2-0 (pen.). Scheidsrechter: Vink. Toeschouwers: 44.000.

Rotterdam, 3 aug. - De overwinning was moeizaam, het spel wisselvallig en het elftal nog niet in balans, erkende trainer Mario Been. Maar plichtmatigheid heeft bij Feyenoord weer wat plaatsgemaakt voor speelsheid en op de tribune van de Kuip slaat cynisme om in opgewektheid. Na het afgelopen rampseizoen volstonden gistermiddag in Rotterdam-Zuid de drie punten bij de 2-0 zege op NEC, de vorige werkgever van ‘Mariodona’.

Feyenoord begon fris aan het duel en zag de aanvallende bedoelingen al na tien minuten beloond. NEC-verdediger Rens van Eijden kopte de bal te zacht terug op doelman Gábor Babos, waarna Jon Dahl Tomasson profiteerde (1-0). Daarna leek Feyenoord zelfs wat te aanvallend te spelen en kreeg NEC, geholpen door het slordige verdedigen van de ploeg uit Rotterdam, kansen op de gelijkmaker.

De debuterende doelman Darley (19), opvolger van de overbodig geachte Henk Timmer, toonde moed bij hoge ballen en pareerde schoten van Lasse Schöne en Björn Vleminckx. De Braziliaan blesseerde zichzelf echter aan een knie bij een knappe redding op een inzet van Moestafa El Kabir en werd in de rust vervangen door routinier Rob van Dijk.

Been wisselde halverwege de wedstrijd ook Roy Makaay en oordeelde hard over de spits. De trainer, die zich ook in de voorbereiding al eens ontevreden toonde over de oud-international, verweet de spits een gebrek aan „bereidheid en beweging”. Makaay stelde slechts monter dat hij even moest wennen aan een wissel in de rust, Been haastte zich te zeggen dat trainer en speler geen „wedstrijdje” met elkaar houden.

In de tweede helft bleef NEC op zoek naar een doelpunt, onder leiding van de even handige als lastige spits Vleminckx. Feyenoord kon niet anders dan met uitvallen proberen gevaar te stichten. De ploeg kreeg een kwartier voor tijd hulp van scheidsrechter Pieter Vink. Hij beloonde een overdreven val van invaller Diego Biseswar met een strafschop, die werd benut door Leroy Fer (2-0).

Het sierde Vleminckx dat hij achteraf niet wees op een vergelijkbare situatie in de eerste helft waarbij hij ten val kwam in het strafschopgebied van Feyenoord. Wel zei de Belgische nieuwkomer dat de ploeg van trainer Dwight Lodeweges „ten minste een puntje” had moeten krijgen.

Bij NEC waren meer spelers die het gevoel hadden dat ze zichzelf tekort hadden gedaan in de Kuip, waar de ploeg de afgelopen twee seizoenen onder leiding van Been steeds won. Zij antwoordden dan ook zuinig op de vraag of de hand van hun vorige trainer al zichtbaar is bij Feyenoord.

„Wij hadden vandaag meer kansen, maar zij sprongen beter om met de paar mogelijkheden die ze kregen”, zei aanvoerder Youssef El-Akchaoui. „Ze scoren na twee fouten van ons, een verkeerde terugspeelbal en een penalty. En hun keeper blesseert zichzelf bij een rare actie om de bal tegen te houden. Dat geeft wel aan hoe diep ze vandaag moesten gaan.”

„Feyenoord won omdat ze meer individuele kwaliteiten hebben dan wij, ook al speelden ze wel anders dan vorig jaar”, zei NEC-middenvelder Lorenzo Davids. „Het is meer een team dan wat losse spelers bij elkaar. Het leek ook dat die jongens zich vrijer voelen en beter op elkaar zijn afgestemd.”

El-Akchaoui denkt dat de invloed van Been pas over enkele duels zichtbaar is. „Het effect van Mario, ik bedoel meneer Been, zal straks zeker te merken zijn bij Feyenoord. Als dat nu niet zo is, dan komt dat nog. Elke trainer heeft tijd nodig om zijn stempel op een elftal te drukken. De kracht van Been is dat hij altijd zichzelf is. Hij hamert op plezier en op het voetballen vanuit een bepaald systeem. Dat had bij NEC ook pas wat later resultaat.”