MAANDAGENDA AUGUSTUS 2009

WEEK 32

FESTIVAL

Summer Darkness

Utrecht, wo 5 t/m zo 9 aug. Prijzen variëren, dagkaart rond 32 euro. Voorverkoop: www.summerdarkness.nl

Underground lifestylefestival met muziek, literatuur, mode, klassieke muziek in de Utrechtse kerken en cross-overs. Met o.a. Lacuna Coil, Suicide Commando, Korpiklaani, Emilie Autumn, Covenant, Rotersand, The Crüxshadows, Gothminister, Dernière Volonté, Klangstabil en Rosa Crvx.

CIRCUSSHOW

Cirque Stiletto

Amsterdam: Carré. wo 5 t/m zo 30 aug. www.theatercarre.nl

Zangeres en actrice Ellen ten Damme vliegt door de nok van Carré in een speciaal rondom haar gemaakte circusshow. Met livemuziek, circusacts en dansers uit o.m. So You Think You Can Dance. Ellen brengt nummers van o.a. de Gypsy Kings, Duffy, Pink, Christina Aguilera en Britney Spears.

KLASSIEKE MUZIEK

NJO Muziekzomer

Diverse locaties in Gelderland, do 6 t/m 23 aug. www.muziekzomer.nl

Meer dan tachtig klassieke concerten op diverse locaties in de provincie Gelderland met jong talent in de hoofdrol. Van barok tot hedendaags, instrumentaal en vocaal, en van soloviool tot symfonieorkest. Composer in residence is dit jaar de Britse componist Oliver Knussen. De twee young artists in residence zijn fluitiste Felicia van den End en violiste Frederieke Saeijs.

OPENLUCHTFILMS

Pluk de Nacht

Amsterdam: Het Stenen Hoofd (do 6 t/m 15 aug) & Studio K (18 t/m 22 aug), gratis. www.plukdennacht.nl

Speelfilms, documentaires, korte films en animaties die (nog) niet in Nederland in de bioscoop zijn uitgebracht. De films beginnen rond 21.30 uur, maar als je zeker wilt zijn van een strandstoel, kom dan voor 20.30 uur. Pluk de Nacht opent met Autumn Ball (Veiko Õunpuu, 2007), een Estlandse film die zo deprimerend is dat je erom kunt lachen.

WEEK 33

DANCE

Fit For Free Dance Parade

Rotterdam, za 8 aug, 12.00-17.00u. www.fitforfreedanceparade.nl

Een stoet van veertig bont aangeklede trucks met dj`s, dansers en danseressen rijdt door de binnenstad van Rotterdam. Terug van weggeweest is de Dance Parade Party aan het eind van de parade (16.00 tot 23.00 uur) op het Lloyd Multiplein, met dj`s als Erick E, Secret Cinema en Ferry Corsten.

DANCE

Rauw Weekend

Amsterdam: Melkweg Oude zaal, vr 14 aug 22.30-05.00u. Utrecht: Tivoli, za 15 aug 22.00-04.00u. 15 euro. www.meubelstukken.nl

Rauw Weekend met dj`s Tommie Sunshine, Joost van Bellen, en (in de Melkweg) Wannabeastar. Live-optreden van de `elektronische takkeherrie boyband` Nobody Beats The Drum (denk aan een kruising tussen The Beastie Boys, Daftpunk, Boys Noize, LCD Soundsystem en Ed Banger).

FESTIVAL

Booch

Heerlen centrum. za 15 & zo 16 aug, gratis. www.booch.nl

Op muziekfestival Booch staan zo`n dertig bands, dj`s en acts, van pop, rock, metal, hiphop, techno en dance, o.a. Hit me TV, Wintersleep, Vader, Venus in Flames, Boemklatsh en The Pedro Delgados. Verder is er o.a. streetdance, breakdance, films, jongleerkunst, en techniek voor kids.

FESTIVAL

Pinkpop Classic

Landgraaf: Megaland, za 15 aug, vvk 55 euro. www.pinkpopclassic.nl

Pinkpop Classic is een speciale Pinkpop- editie met alleen maar artiesten die in het verleden op Pinkpop speelden. Op het programma dit jaar veel grote namen uit de jaren tachtig: Claw Boys Claw, Living Colour, Sinead O`Connor, Heather Nova, De Janse Bagge Bend, Simple Minds en The Stranglers.

OPERA

Elektra

Spanga. za 15 t/m wo 26 aug, 20.30u. Vvk: 45 euro. www.operaspanga.nl

In een half-open tent in de Friese weilanden brengt Opera Spanga Elektra (Richard Strauss). Elektra, gevangen in het doolhof van haar eigen haat, leeft als een wild dier in de stallen van het paleis van haar moeder Klytaimnestra. Ze treurt om haar dode vader Agamemnon, die door haar moeder en haar minnaar Aegisthos is vermoord. Al wat haar bezighoudt is wraak.

WEEK 34

MUZIEK

Andrew Bird

Rotterdam: Watt, di 18 aug, 20.00u. Groningen: De Oosterpoort, wo 19 aug, 20.30u. www.watt-rotterdam.nl

De Amerikaanse musicus, kunstfluiter, violist, gitarist en zanger Andrew Bird (1973) is inmiddels de cultstatus wel ontstegen. Eerder dit jaar verscheen zijn achtste studioalbum Noble Beast en trad hij op in een uitverkocht Paradiso. Tijdens zijn Europese (festival)tour komt Bird samen met zijn band naar Rotterdam en Groningen.

POËZIE

Poëziefestival Elswout

Landgoed Elswout nabij Haarlem, za 22 aug, 17.00-20.30u, gratis. www.kleinerevolutie.blogspot.com

Voordrachten van F. Starik, Bas Belleman, Ester Naomi Perquin, Menno Wigman, Vrouwkje Tuinman, Anne Vegter, Piet Gerbrandy en Alfred Schaffer. Als je wilt picknicken neem dan zelf je eten en drinken mee, er zijn geen consumpties verkrijgbaar.

TONEEL

Spektakel op IJburg

Amsterdam, Diemerpark, za 23 en zo 24 aug., za om 20.00 uur, zo vanaf 11.00 uur, gratis, www.theatraalijburg.nl

Gratis theaterfestival met op zaterdag een voorstelling door cabaretier George van Houts. Hij houdt een Relatie Renovatie: dé kans om na een slopende verhuizing of gezinsuitbreiding je relatie op te pimpen, te `verduurzamen` of totaal te vernieuwen. Op zondag theater voor jong en oud.

ZWEMMEN

Zwembad in peeskamer

Amsterdam, Korsjespoortsteeg 23, 8.00-20.00u. www.laurenceaegerter.com

Het project Opening Soon / Opening Now: Public Swimming Pool verandert een voormalige peeskamer een weekeinde lang in een openbaar zwembad. Eerder al maakte Laurence Aëgerter van het pand een golfclub en Turkse snackbar. Dit keer kun je in de peeskamer vrij zwemmen of aquajoggen.

WEEK 34

MUZIEK

John Cale

Dordrecht: Grote Kerk, vr 28 aug, 20.00u. www.wereldjazzdagen.nl

John Cale komt naar Dordrecht om een concert te geven tijdens de zesde editie van de Wereld Jazz Dagen (28 t/m 30 augustus). Cale studeert vanaf zijn zevende piano en altviool en is vooral bekend van de legendarische band The Velvet Underground, die hij in 1965 oprichtte met Lou Reed.

DIGITALE KUNST

Cory Arcangel - Depreciated

Amsterdam: NIMk, van za 29 aug t/m 15 nov. www.nimk.nl

De 31-jarige `darling of new media art` Cory Arcangel (New York) hackt, manipuleert en hergebruikt verschillende technologische toepassingen waaronder videogames, websoftware, film en prints. Zijn interesse in technologie varieert van het niveau van de leek of amateur, tot het bewust ontwrichten van digitale technieken.

FESTIVAL

Imagine in the Park

Den Haag: gazon aan de `eendjesvijver`, Van Stolkpark, za 29 aug, 13.00-17.00u. www.haagspoppodium.nl

Tijdens dit kleinschalige festival treden zo`n dertig acts op; muzikanten, bands, dichters en verhalenvertellers. Met o.a. Sjaak Bral, Marcel Verreck, Boozy, Jeffrey Huf, Karel Kanits, Ragmob, So What en Julie Scott. De toegang is gratis, al wordt een bijdrage in `de hoge hoed` op prijs gesteld.

MOBIEL FESTIVAL

In Vervoering

Amersfoort: Brouwersplantsoen, za 29 aug. Utrecht: park Lepelenburg, zo 30 aug. www.in-vervoering.nl

Bands, dichters, schrijver, films, theateracts en singer-songwriters brengen je `In Vervoering` vanaf paard-en-wagens, bakfietsen, caravans, campers, bootjes, busjes en vouwwagens. Met o.a. Most Unpleasant Men, Stairs to Nowhere, Joosk, Mailman John, Only Seven Left, Radio Barkas.

JONGEREN

Breakfest

Landgraaf: Megaland evenemententerrein. Zo 30 aug, 12.00-22.30u. Vvk: 10 euro. www.breakfest.nl

Breakfest is een jongerenlifestyle-evenement van Buro Pinkpop met een mix van straatsport, muziek, demo`s, workshops, dans, attracties en games. Acts: o.a. Boemklatsch, Uncommenmenfrommars, Destine, The Fringe, The Hot Stewards, Mid Air Collision, DJ K-fresh en The Undeclinables.