Longpest duikt op in het noordoosten China

De tienduizend inwoners van het Chinese dorp Ziketan kunnen geen kant op. Nadat een man vorige week overleed aan longpest en deze zeer besmettelijke ziekte werd vastgesteld bij elf anderen, hebben de Chinese autoriteiten het dorp in de noordoostelijke provincie Qinghai volledig afgezonderd van de buitenwereld.

Longpest wordt veroorzaakt door de bacterie Yersinia pestis, die zich waarschijnlijk ook rond 1349 door Europa verspreidde. De langdurige epidemieën van de Zwarte Dood doodden toen eenderde van de Europese bevolking.

Zo’n vaart zal het nu niet lopen, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie. Weliswaar is de ziekte onbehandeld binnen 48 uur bijna altijd dodelijk, maar toediening van antibiotica binnen 24 uur na besmetting verlaagt het sterftepercentage tot ongeveer 15 procent.

Een groter probleem vormt de besmettelijkheid. De 32-jarige herder werd besmet door een knaagdier of een vlo. De bacterie vestigde zich in de longen van de man, die de ziekte vervolgens via hoesten op familieleden en anderen in zijn omgeving overbracht. Per contact is de kans op besmetting 75%.

Volgens lokale bestuursleden gaat het dagelijks leven in Ziketan ondertussen gewoon door. De elf zieken liggen in stabiele toestand in het ziekenhuis. Scholen en openbare gebouwen zijn open.

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Longpest

In het artikel Longpest duikt op in het noordoosten China (maandag 3 augustus, pagina 4) wordt gesproken over het noordoosten van China. De provincie Qinghai ligt echter in het noordwesten van China.