Kikkererwten-kruidensalade

Halloumi is een Cypriotisch kaasje, meestal gemaakt van een mengsel van schapen- geiten- en koemelk. Vacuüm verpakt te koop bij goedgesorteerde kaasboeren en bij Turkse en Marokkaanse winkels. Tahin is een pasta van sesamzaad, in dezelfde winkels en bij natuurvoedingswinkels te koop.

Voor 4 personen:

1 klein bloemkooltje, in roosjes

5 eetlepels olijfolie

2 theelepels gemalen komijn

200 g kerstomaatjes

200 g halloumi, in dobbelstenen

1½ eetlepel tahin

1 teentje knoflook, fijngehakt

sap van 1 citroen

1 blik kikkererwten (400 g)

2 handjes verse kruiden als bladpeterselie, koriander, munt, basilicum

Verwarm de oven op 200 graden. Meng 3 eetlepels olie in een grote kom met de komijn en 1 theelepel zout. Schep er de bloemkoolroosjes, kerstomaatjes en halloumi door. Spreid de bloemkoolroosjes uit over de bakplaat en schuif 10 minuten in de oven. Leg er de kerstomaatjes en dobbelstenen kaas tussen en laat nog ongeveer 5 minuten bakken, tot de kaas begint te smelten. Laat afkoelen tot lauwwarm.

Klop een dressing van de tahin, knoflook, citroensap en de rest van de olijfolie. Maak op smaak met zout en peper en verdun het sausje zo nodig met wat water. Spoel de kikkererwten af onder koud stromend water en laat uitlekken. Maak een salade van de kikkererwten, de kruiden, de lauwwarme bloemkool, tomaatjes en kaas en meng er de dressing door. Serveer direct.

Janneke Vreugdenhil

Post jouw favoriete zomerrecept op www.nrcnext.nl/koken Op nrc.tv maakt Janneke sardientjes op de barbecue.