Khatami: proces in Iran is farce

Ruim honderd demonstranten en politiek activisten moesten zaterdag in Iran voor de rechter verschijnen, omdat ze worden verdacht van het aanzetten tot rellen en pogingen tot het omverwerpen van de regering.

Oud-president Mohammad Khatami noemde de rechtsgang gisteren een „showproces”.

Onder de verdachten bevinden zich prominente oppositieleden en voormalig parlementsleden. Veel verdachten legden zaterdag in de rechtszaal lange bekentenissen af. Volgens oppositieleider Mir Hossein Mousavi zijn die onder dwang verkregen en zouden de beklaagden zijn gemarteld. Sommigen van hen verklaarden in de rechtszaal expliciet dat president Mahmoud Ahmadinejad de presidentsverkiezingen van 12 juni zonder fraude heeft gewonnen.

Ook Newsweek-correspondent Maziar Bahari, die op 21 juni werd gearresteerd, moest zich zaterdag voor de rechter verantwoorden. Later zei hij tijdens een persconferentie: „Namens mijzelf en mijn collega’s van de pers bied ik de grootse natie Iran en de opperste leider van de Islamitische Revolutie mijn verontschuldigingen aan voor het schaden van het land.”

Volgens analisten is het proces, waar alleen staatsmedia worden toegelaten, het begin van een politieke zuivering. Wanneer de dissidenten zijn veroordeeld, kunnen hun partijen illegaal worden verklaard.

De zitting vond plaats enkele dagen voordat Ahmadinejad aan zijn tweede termijn als president van Iran begint. Vandaag krijgt Ahmadinejad waarschijnlijkheid officieel de goedkeuring van Opperste Leider ayatollah Ali Khamenei voor zijn tweede termijn als president. Woensdag wordt hij naar alle waarschijnlijk ingezworen door het parlement.

Gisteren maakte het het semi-officiële persbureau Fars bekend dat Iraanse parlementariërs een aanklacht hebben ingediend tegen oppositieleider Mousavi. Hij zou zich voor de rechter moeten verantwoorden voor het geweld na de verkiezingen, zei parlementariër Mohammad Taghi Rahbar. Hoeveel parlementariërs de aanklacht steunen is niet bekend.