Kami-Kazi grapt in rustig Slotervaart

Schrijver Hassan Bahara, geboren in Marokko, opgegroeid in Amsterdam-West, nam poolshoogte bij de start van Gay Pride, zaterdag, in Slotervaart.

Stadsdeelvoorzitter van Amsterdam - Slotervaart, Ahmed Marcouch, wil dat de islamitische bewoners van zijn stadsdeel de homoseksueel accepteren als gelijke. Het moet afgelopen zijn met het potenrammen in de binnenstad. In de nota Homobeleid Slotervaart 2009 - 2011 staan verschillende suggesties om de homofobie in Slotervaart te stoppen: de komst van een homocafé, en een voetbaltoernooi tussen een Marokkaanse voetbalclub en een homovoetbalclub.

Marcouch’ meest opzichtige stap naar acceptatie van homoseksualiteit door Slotervaarders, was de opening van Gay Pride, afgelopen zaterdag.

Zaterdagochtend. Marcouch, is het plan, zal naast burgemeester Job Cohen in een Gay Prideboot van Amsterdam stappen, in het water van het Nieuwe Meer in Slotervaart, en die boot zal zich aansluiten bij de Gay Parade in de binnenstad. Maar het is nog vroeg.

Naast het paviljoen van café Aquarius, aan het Nieuwe Meer, staat een podium. Presentator en stand-up comedian Rachid Larouz doet een paar soundchecks terwijl blonde meisjes van het stadsdeel overal roze ballonnen ophangen. De oproep van Marcouch aan buurtbewoners om de boot uit te zwaaien, heeft nauwelijks gehoor gekregen. Er zijn vooral journalisten en ambtenaren. In het publiek bevinden zich drie meisjes met een hoofddoek om. In het publiek is ook een homo met een islamitische achtergrond: Atef Salib, eigenaar van de Arabische homobar Habibi Ana. De rest van het publiek is blank, autochtoon en journalist of ambtenaar. Om half elf meert de boot van de gemeente Amsterdam aan met nog meer ambtenaren. De opvarenden voeren een paar ingestudeerde danspasjes uit. Cohen deint mee op de muziek. Marcouch kijkt toe. Het officiële gedeelte wordt geopend door Larouz die grapt over homobars in Slotervaart waar mannen en vrouwen gescheiden moeten zitten. De twee sprekers die volgen, Job Cohen en voorzitter van ProGay, Frank van Dalen, benadrukken het belang van tolerantie. Van Dalen wordt fel als hij spreekt over een tekst die de dag daarvoor op een brug in de binnenstad is geschilderd: ‘Alle homo’s naar de hell’. Daarna is rapper Kami-Kazi aan de beurt: Sta open voor een ander en verander je kijk/ Want hoe meer homo’s, hoe meer vrouwen voor mij. Marcouch eindigt met eenzelfde verhaal als Cohen en van Dalen en benadrukt nog maar eens dat tolerantie het begin van al het goede is. Een luid en gul applaus is zijn deel. Hij bedankt iedereen voor deze dag, in het bijzonder buurtbewoners Rachid Larouz en Kami-Kazi. „Zij zullen nog heel veel shit over zich heen krijgen omdat ze hier aanwezig waren.” Marcouch, Cohen, en de rest van de ambtenaren stappen op de boot en worden uitgezwaaid door de achterblijvers. Een buurtbewoonster spreekt mij aan, ze wil weten wat ik er van vond. Daarna geeft ze haar eigen mening: „Ik vind het fantastisch dat Marcouch dit doet. Ik hou helemaal niet van dat geflikflooi en dat naakte gedoe, maar acceptatie moet er zijn.” Ze vraagt of ik wel weet dat het nabijgelegen Oeverlanden een berucht cruisegebied voor homo’s is. Nee, dat wist ik niet.

Twee van de achterblijvers zijn Rachid Larouz en Kami-Kazi. Wat vinden ze ervan dat Marcouch zei dat ze nog veel shit over zich heen zullen krijgen omdat ze hier aanwezig waren.

Kami-Kazi: „Ik heb streetcredibility, mensen zullen mij er niet op aankijken dat ik hierbij betrokken was. En daarnaast: als wij als moslims respect willen, dan moeten we ook respect voor anderen hebben.” Larouz: „Ach, ik krijg sowieso shit over me heen, of ik nou wel of niet met homo’s op het podium sta.”

Het is rustig in de straten van Slotervaart. Men is op vakantie. Naar Marokko. Alleen Marcouch vond de Gay Pride belangrijk genoeg om er zijn vakantie in het moederland voor te onderbreken.