Jeugdwerk Mozart ontdekt

Klinkt het als Mozart? In de stijl, zonder meer. Maar de twee nieuw ontdekte vroege pianowerken die gisteren in Salzburg werden gepresenteerd klinken ook curieus, een beetje onevenwichtig zelfs in de verhouding tussen virtuositeit en inhoud. Geen wonder ook: de stukken – een prelude en het openingsdeel van een pianoconcert – zijn transcripties door vader Leopold van werken die Mozart als zeven- of achtjarig kind componeerde. Gretige showstukken van een wonderkind dat zijn vingervlugheid wil tonen.

Het muziekboekje van zusje Nannerl, waarin de stukken zijn overgeleverd, ligt al 145 jaar in het archief van het Mozarteum. Pas nu heeft onderzoek uitgewezen dat de als ‘anoniem’ gearchiveerde werken „met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid” van Mozart zijn. Ze werden gisteren op diens eigen klavecimbel voorgespeeld in het Mozart Museum, zijn eigen woonhuis.

De ontdekking van onbekende muziek van Mozart is niet ongewoon. Geregeld duikt er een schets op waarvan de vondst weinig toevoegt aan de receptie. Maar deze jeugdwerken zijn van een ander kaliber. Geleerden zijn enthousiast over de vondst omdat er nu eindelijk geen gat meer gaapt tussen de extreem prille jeugdwerkjes en de vroegste aan Mozart toegeschreven pianoconcerten, die van een grotere muzikale ontwikkeling blijk geven.

Voorbeelden: www.mozarteum.at