'Homofobe' schietpartij

In een homocentrum in Tel Aviv zijn zaterdagnacht twee jonge mensen doodgeschoten.

‘Het is een directe aanslag op de homogemeenschap.’

Regenboogvlaggen en de groene spandoeken van de Israëlische homobeweging domineren ’s avonds Rotschild Boulevard, in het hartje van de stad Tel Aviv. Honderden demonstranten luisteren naar toespraken, steken kaarsjes aan, huilen of kijken wazig voor zich uit.

In de zorgeloze stad, die haar inwoners zelf liefkozend ‘the bubble’ noemen, had niemand zo’n uitbarsting van geweld tegen homo’s verwacht. „Dit is een stad waar je jezelf kunt zijn”, zegt Alina Kolitz, een 18-jarig meisje dat met haar vriendin is gekomen. „Het is beangstigend dat dat kennelijk zoveel woede oproept.”

Om de hoek van de boulevard ligt het homojongerencentrum Agudah, waar zaterdagavond een 26-jarige man en een 17-jarig meisje werden doodgeschoten door een onbekende man. De dader drong het centrum binnen met een pistool en schoot om zich heen. Er vielen volgens de politie dertien gewonden.

„Dit was moord uit haat”, zegt de homoseksuele parlementariër Nitzan Horowitz van de linkse oppositiepartij Meretz bitter. „Er zijn krachten in de samenleving die de emancipatie van homo’s willen tegengaan. Dat moeten we nu onder ogen zien.”

Demonstranten gaan uit van een aanslag die direct op de homogemeenschap is gericht. Een reden hiervoor is dat het jongerencentrum alleen bekend is bij insiders. Het bevindt zich in een buurt waar meer homobars en -winkels zijn. Ook Horowitz, een informele leider van de homobeweging, zegt geen twijfel te hebben over het homofobe karakter van de schietpartij. „Iemand drong binnen om zoveel mogelijk dood en verderf te zaaien. Dat doe je alleen als je van haat vervuld bent.”

Het Agudah-jeugdcentrum bevindt zich op de begane grond van een onopvallend complex. Om reden van discretie is dat nergens aan de buitenkant zichtbaar. In het centrum worden kringavonden gehouden voor homoseksuele jongeren die worstelen met hun coming-out. Ook zaterdag werd er een bijeenkomst gehouden voor jonge homo’s.

Sinds zaterdag is de onrust groot in de homogemeenschap van Tel Aviv – net als bij hun sympathisanten. Tegen het afgezette complex zijn borden neergezet met de tekst ‘Dai!’ (Genoeg!). Duizenden Israëlische jongeren hebben inmiddels hun profielfoto op de sociale netwerksite Facebook veranderd in een regenboogvlag.

Een paar uur na de moord, midden in de nacht van zaterdag op zondag, gingen ook al honderden mensen de straat op in een spontane demonstratie. Ze droegen regenboogvlaggen en schreeuwden leuzen tegen Shas, de ultraorthodoxe regeringspartij die tegen homoseksualiteit is.

Maar bewijs dat de dader uit ultra-orthodoxe kringen komt, is er niet. Van de dader ontbreekt nog ieder spoor. De politie doorzoekt woningen in het centrum van Tel Aviv en kamt intussen de stad uit.

De kuststad Tel Aviv geldt als zeer homovriendelijk, met een jaarlijkse Gay Pride, talrijke homobars en veel inwoners die openlijk uitkomen voor hun homoseksualiteit. Volgens Nitzan Horowitz is de emancipatie van homo’s is de laatste jaren sterk verbeterd. „Discriminatie in het leger wordt tegengegaan en in het liberale Tel Aviv kunnen mensen openlijk voor hun geaardheid uitkomen.”

Homoseksualiteit is in Israël sinds de jaren tachtig legaal, al is het homohuwelijk in Israël niet mogelijk.

In orthodox-joodse kringen geldt homoseksualiteit als een zonde, maar die gemeenschap is relatief weinig invloedrijk in Tel Aviv. De Gay Pride in Jeruzalem, die veel kleiner is opgezet, leidt jaarlijks tot rellen. Onder ultra-orthodoxe joden en Palestijnse Israëliërs is homoseksualiteit volgen Horowitz nog altijd sterk met taboe omgeven. „We zijn nog lang niet zo ver dat homo’s breed geaccepteerd worden. Dat zal nog zeker een generatie duren.”