Het zit erop

De afgelopen dagen werd ik behoorlijk in beslag genomen door mijn verhuizing en alle praktische zaken die nu eenmaal horen bij het afsluiten van een correspondentschap. Mijn spullen zijn op de boot en de sleutels van mijn appartement cq kantoor zijn ingeleverd. Het zit erop. Alle lezers van mijn blog: Zaijian. Na 210 blogs en

Bij de grens met Noord-Korea.

Bij de grens met Noord-Korea.Bij de grens met Noord-Korea.

De afgelopen dagen werd ik behoorlijk in beslag genomen door mijn verhuizing en alle praktische zaken die nu eenmaal horen bij het afsluiten van een correspondentschap. Mijn spullen zijn op de boot en de sleutels van mijn appartement cq kantoor zijn ingeleverd.

Het zit erop.

Alle lezers van mijn blog: Zaijian. Na 210 blogs en 419 reacties is het mooi geweest. Het was me een genoegen om u kennis te laten maken met mijn wereld in China: waar ik me over heb verbaasd, waar ik me aan heb geërgerd, waar ik door ben verrast en alles wat me opviel maar toch de krant niet haalde.

Drie jaar lang heb ik me laten inspireren door Chinese burgers die, ik zou bijna zeggen ondanks hun leiders, hoopvol, vriendelijk en positief blijven. Ik ben blij dat ik het droge klimaat en de luchtvervuiling van Peking achter me kan laten maar het valt me niet mee om afscheid te nemen van al mijn Chinese kennissen, moedige mensen die ik ben gaan bewonderen en de enkelen met wie ik in afgelopen jaren bevriend ben geraakt en van wie ik ben gaan houden.

Na 210 blogs en 419 reacties is het mooi geweest.

Na 210 blogs en 419 reacties is het mooi geweest. Na 210 blogs en 419 reacties is het mooi geweest.

Een van hen met wie ik mijn laatste avond in Peking doorbracht zei het heel raak: ,,Je hebt te hard gewerkt en te weinig tijd gehad om te investeren in vriendschappen. Chinezen zijn als een thermoskan. Een tikkeltje koel en afstandelijk van buiten maar aan de binnenkant heel lang warm.”

Mijn Pekingblog houdt op maar het boek China gaat voor mij nooit dicht. Dank voor uw reacties; ze waren vaak positief, divers en opmerkelijk, altijd leerzaam. De komende week ga ik op vakantie. Daarna? Er staan twee boeken over China op stapel die me in het najaar weer naar China zullen brengen.

Mijn collega Oscar Garschagen zal het China weblog van NRC Handelsblad overnemen maar mijn blogs kunt u blijven nalezen. Eind augustus is mijn vernieuwde website www.bettinevriesekoop.nl in de lucht waar ik u op de hoogte blijf houden van mijn werk.

Zaijian.

Bettine