Geruchten, nieuws en vooral roddels

Michael Jackson genereert na zijn dood meer nieuws – en roddels – dan ooit.

Vandaag beslist de rechter wie de voogdij over zijn drie kinderen krijgt.

Poster van Michael Jackson is beklad door fans tijdens de herdenkingsdienst in Los Angeles. Foto Reuters A poster signed by fans and well wishers is seen as a memorial service for Michael Jackson is held in Los Angeles July 7, 2009. REUTERS/Phil McCarten (UNITED STATES ENTERTAINMENT OBITUARY IMAGES OF THE DAY) REUTERS

Michael Jackson is overleden in het multimediatijdperk. Zes weken na zijn dood wemelt het op televisie en internet en in kranten en bladen nog van de berichten over hem. Nieuws, roddels en pure fantasie zijn soms moeilijk van elkaar te onderscheiden. Zou het waar zijn dat zijn neus kwijt is? En dat hij kaal was en nog maar 50 kilo woog?

Hij dook op als geest op een filmpje van Larry King, tijdens een opname op landgoed Neverland, en er was ineens een filmpje van de opnames van een oude Pepsi-commercial, waarbij zijn haar in brand vloog. Het verhaal gaat nu dat hij daar zulke brandwonden aan overhield, dat hij verslaafd raakte aan de pijnstillers.

Bij al dit ‘nieuws’ is er maar één feit dat vaststaat: Jackson overleed op 25 juni op 50-jarige leeftijd aan een hartstilstand. De precieze toedracht is nog altijd niet bekendgemaakt.

Michael Jackson is mogelijk door nalatigheid van zijn arts overleden. De politie van Los Angeles heeft de afgelopen weken verscheidene huiszoekingen gedaan in klinieken en de woning van deze arts. Medicijnen, harde schijven van computers, documenten en telefoons zijn in beslag genomen.

Dokter Conrad Murray (51) is sinds enige jaren de persoonlijke arts van Jackson. Hij was in het Californische huurhuis van de zanger in Bel-Air aanwezig toen deze overleed. De autoriteiten hebben nog niet gezegd dat hij officieel wordt verdacht van dood door schuld, maar de Amerikaanse media houden het daar wel op.

Dokter Murray heeft twee keer een verklaring afgelegd tegenover de politie, waarvan de inhoud niet openbaar is gemaakt. De eerste keer, vlak na het overlijden van Jackson, zou hij hebben ontkend dat hij pijnstillers had toegediend. Entertainmentsites als TMZ.com, maar ook persbureaus melden dat Murray inmiddels heeft toegegeven dat hij een voorraad medicijnen verborgen hield in een kast in het huis van de popster. Hij zou de zanger via een infuus het verdovingsmiddel Propofol hebben toegediend, om hem te helpen in slaap te vallen. Daarbij zou hij zelf ook in slaap zijn gevallen. Toen hij wakker werd, was Jackson overleden. De arts probeerde de zanger met hartmassage te reanimeren, en bleef daar tot in het ziekenhuis mee doorgaan. Voor alle duidelijkheid: politie en justitie hebben dit verhaal niet bevestigd.

De familie Jackson zelf zorgt er ook voor dat het circus in beweging blijft. Vader Joe verscheen in de show van Larry King om de beschuldigingen dat hij Michael in zijn jeugd had geslagen, te ontkennen. Zus LaToya brengt een liedje uit als eerbetoon.

Het stoffelijk overschot van Jackson is op verzoek van de familie (die uitgaat van moord) voor de tweede keer onderworpen aan een autopsie. De resultaten zullen pas over enkele weken bekend worden.

Michael Jackson is ondertussen nog steeds niet begraven. Met het stoffelijk overschot is heel wat af gesleept. Na de massale herdenkingsbijeenkomst op 7 juli in het Staples Centre in Los Angeles lag het een tijdje in het mausoleum van Motown-oprichter Berry Gordy. Toen fans dat ontdekten, werd het lichaam overgebracht naar Forest Lawn Memorial Park, een beroemde begraafplaats in Hollywood.

Naast de berichtenstroom rondom de doodsoorzaak is er nog het gevecht over zijn kinderen en over zijn financiële nalatenschap. Jackson had, voor zover bekend, drie kinderen. Zij wonen vooralsnog bij oma Jackson.

Officieel speelt de strijd om de voogdij zich af tussen grootmoeder Katherine Jackson (79) en de moeder van de twee oudste kinderen, Deborah Rowe, een voormalige verpleegster die enkele jaren met de zanger getrouwd was. (De moeder van het jongste kind is onbekend.) Maar af en toe verschijnen er berichten dat er andere kapers op de kust zijn, zoals zus Janet en zijn huidarts. Deze laatste beweert dat hij de biologische vader is van de twee oudste kinderen.

Vandaag beslist de rechter wie de voogdij krijgt. Dan wordt ook bekeken of de kinderen en hun verzorger een toelage krijgen uit de erfenis, en of een testament uit 2002 rechtsgeldig is. De grote vraag is hoeveel geld er uit de nalatenschap is te verdelen. Michael Jackson heeft veel rechtszaken gevoerd om zich te verweren tegen beschuldigingen van kindermisbruik. Hij zou zo’n 500 miljoen dollar (355 miljoen euro) aan schulden hebben gehad. Maar hij had ook waardevolle bezittingen, zoals 50 procent van de aandelen van Sony/ATV Music Publishing ter waarde van 500 miljoen euro.

En de nalatenschap groeit nog steeds. De platen van Jackson verkopen sinds zijn dood bijna even goed als in zijn hoogtijdagen, de jaren tachtig van de vorige eeuw. Twee weken na zijn dood waren er wereldwijd acht miljoen cd’s van hem verkocht. Van zijn biografie Moonwalk verschijnt in oktober een herziene editie. Sony wil een film maken van de laatste dagen van zijn leven en heeft daarvoor 50 miljoen euro geboden.