Gay Pride iets minder homoseksueel

Bij de Canal Parade waren zaterdag meer politici en bedrijven aanwezig dan ooit tevoren. Noodzakelijk, memoreert de organisator: ‘Alle homo’s gaan naar de hel’, stond er op een brug.

Op de achtersteven van de boot torent een meterslange paal in de vorm van een Amsterdammertje. „Ik zie daar een reusachtige fallus”, zegt een toeschouwer, „oh nee, dat soort flauwe opmerkingen moeten we niet meer maken.” De zon schijnt zo vroeg op deze zaterdagochtend nog wat aarzelend over de Nieuwe Meer, maar op de boot is het feest al in volle gang. Tientallen gemeenteambtenaren in korte broeken en halterhemdjes dansen op luide discomuziek en blijven maar zwaaien en juichen.

Op de kant danst de Amsterdamse wethouder Carolien Gehrels, zelf getrouwd met een vrouw, hartstochtelijk mee. Burgemeester Job Cohen veert zachtjes op zijn schoenen. Ahmed Marcouch, stadsdeelvoorzitter van Slotervaart, staat roerloos te grijnzen. Marcouch wordt deze ochtend veelvuldig geprezen voor zijn aanpak van de homohaat in zijn stadsdeel, waar nogal wat moslims van Marokkaanse komaf wonen.

Onderdeel van het actieplan is ook de start in Slotervaart van de Canal Parade, het hoogtepunt van de jaarlijkse Gay Pride. De officiële afvaart van de ongeveer tachtig boten heeft weliswaar pas later en elders in de stad plaats, maar Slotervaart is het decor van de proloog. „Voortaan gaan we dat elk jaar zo doen”, zegt voorzitter Frank van Dalen van Pro Gay, de organisator van Gay Pride. „Steeds in een ander stadsdeel.”

Want de strijd voor de rechten van homo’s, lesbiennes, bi’s en transseksuelen is volgens Van Dalen nog steeds nodig. In de voorgaande nacht is er een brug beklad met de tekst ‘Alle homo’s gaan naar de hel’, zo memoreert Van Dalen: „Maar dit wordt geen wolkje boven deze stralende dag.” De Gay Parade trok dit jaar een recordaantal van 560.000 bezoekers.

Bij de boottocht waren dit jaar ook meer politici en bedrijven dan ooit tevoren. CDA en VVD waren voor het eerst aanwezig, net als homoseksuele militairen in uniform en topsporters (zie inzet). In homokringen klonk de afgelopen week de kritiek dat Gay Pride steeds meer een heterofeestje wordt voor mensen met politieke of commerciële belangen. Onzin, vindt Dennis Boutkan van COC Amsterdam: „Dat de Gay Pride wat minder exclusief homoseksueel wordt, hoort juist bij de emancipatie van homo’s. ”

Op het podium maakt cabaretier Rachid Larouz grappen over het actieplan van Marcouch. „Ik ben voor een homocafé in Slotervaart, maar het moet wel een islamitisch café worden. Dus mannen en vrouwen gescheiden.” Hard gelach klinkt uit de menigte, waarin de opvarenden zich inmiddels hebben gemengd met de toeschouwers. Marcouch zelf haalt opnieuw uit naar premier Balkenende (CDA) en vicepremier Rouvoet (ChristenUnie), die zich volgens hem meer moeten uitspreken tegen homohaat: „Dat zou een goed voorbeeld zijn voor de migrantenkerken in dit stadsdeel.”

De christelijke partijen zijn de gebeten hond onder de feestende homo’s. Een jonge ambtenaar spuwt zijn gal over ambtenaren, die om religieuze redenen weigeren om mensen van hetzelfde geslacht te trouwen. „En volgens het regeerakkoord mag dat ook nog!”

COC Amsterdam stoort zich ook aan het congres van de Amerikaanse organisatie Congress of Families, dat binnenkort in Amsterdam wordt gehouden. „Dat is een homofobe club”, zegt Boutkan. De organisatie propageert de zogeheten ‘natural family’ van man en vrouw. Het Kamerlid Mirjam Sterk (CDA) zal ook bij de bijeenkomst zijn. „Ze moet of weg blijven of de positie van homo’s verdedigen in haar bijdrage.” Sterk toont zich desgevraagd verbaasd over de kritiek: „Ik ga vaak naar bijeenkomsten van clubs waarmee ik het niet eens ben. ”

De bestuurders en ambtenaren begeven zich aan boord van de boot die zal aansluiten bij de optocht. Van Dalen: „Het is mooi dat al die politici en ondernemers er zijn, maar we zullen in de gaten houden of het in de praktijk echt beter gaat met de homorechten.”

Marokkaanse schrijver: pagina 16

Foto’s van Canal Parade zijn te zien op nrc.nl/binnenland