een weekeinde vol voetbal

Blaise N’Kufo mag zich sinds zaterdagavond gedeeld clubtopscorer aller tijden van FC Twente noemen. De Zwitserse spits van Congolese afkomst maakte in de eerste wedstrijd van zijn zevende seizoen in Enschedese dienst zijn 103de eredivisiedoelpunt. De aanvoerder kwam daarmee op gelijke hoogte met Jan Jeuring, speler van FC Twente in de jaren zeventig.

Een procedurefout van FC Utrecht heeft aanvaller Kevin Vandenbergh zaterdagavond de eerste wedstrijd in de eredivisie gekost. De Belg bleef in de met 1-0 gewonnen uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk noodgedwongen aan de kant, omdat hij bij de KNVB nog niet ingeschreven was. Vandenbergh staat al langer onder contract bij FC Utrecht, maar werd vorig seizoen verhuurd aan het Belgische Germinal Beerschot. Hij stond zaterdagavond nog ingeschreven bij de Belgische bond. „Het was een procedurefout van onze kant”, erkende een woordvoerder van FC Utrecht, die eraan toevoegde dat de overschrijving een formaliteit betreft die snel geregeld wordt. „Volgend weekeinde kan hij zeker spelen.” FC Utrecht ontdekte het probleem vrijdagmiddag.

Het keepersprobleem bij ADO was zo nijpend dat de 47-jarige René Stam uit de trainersstaf voor het thuisduel met NAC Breda op de bank moest plaatsnemen. De keeperstrainer hoefde niet in te vallen. Derde doelman Gino Coutinho, de enige fitte keeper bij de club, hield stand en speelde goed, hoewel hij de nederlaag (1-2) niet kon voorkomen.

Theo Bos, trainer van Vitesse, draaide er zaterdagavond niet omheen na de nederlaag met 3-1 bij Willem II. „Wij zijn onthutsend zwak begonnen”, zei hij. „We werkten niet hard, wonnen geen duels en waren niet slim. Allemaal fouten die niet mogen gebeuren. We kwamen twee goals achter door onze eigen fouten, niet door uitgespeelde kansen van onze tegenstander. In de tweede helft hebben wij meer risico genomen, beter gespeeld, ook pech gehad met ballen tegen de paal en een penalty niet gekregen. Maar toch, als je zo zwak begint, kun je tegen zo’n nederlaag aanlopen.”

Louis van Gaal heeft zijn eerste officiële wedstrijd als trainer van Bayern München gewonnen. Echt trots zal de Nederlandse trainer niet zijn geweest, want zijn peperdure elftal won ‘slechts’ met 3-1 van SpVgg Neckarelz, een club uit de zesde klasse in Duitsland. Bayern München bereikte door de moeizame zege wel de tweede ronde van de DFB Pokal, het Duitse bekertoernooi. Van Gaal wees zijn 32-jarige landgenoot Mark van Bommel aan als ‘der Kapitän’ voor de bekerwedstrijd. Van Bommel was vorig jaar onder Jürgen Klinsmann ook aanvoerder.

Volgens de Italiaanse krant Gazzetta dello Sport hebben Real Madrid en Internazionale een akkoord bereikt over de verkoop van Wesley Sneijder. Inter moet nu nog overeenstemming met Sneijder bereiken. Volgens La Gazzetta hebben Real en Inter een aantal weken onderhandeld over de Oranje-international. De nieuwe trainer Manuel Pellegrini zei medio juli nog dat hij Sneijder wilde behouden voor Real.

Rafael van der Vaart legt zich neer bij een vertrek bij de Spaanse club. Dat zei de middenvelder gisteren in De Telegraaf. „De coach heeft me gezegd dat ik niet aan spelen toe zal komen. Dus het heeft geen zin om hier te blijven”, aldus Van der Vaart. Of hij snel weg is bij Real betwijfelt hij. „Real wil vooralsnog proberen mijn aankoopprijs terug te verdienen. Ik snap wel dat de clubs die me willen hebben nog even wachten.” Real betaalde vorig seizoen 16 miljoen euro aan Hamburger SV voor de Oranje-international.

AC Milan heeft de hoop op de komst van Klaas-Jan Huntelaar nog niet opgegeven. Adriano Galliani, vicevoorzitter van de Italiaanse club, verklaarde zaterdag voor de camera’s van Sky Television dat hij de spits van het Nederlands elftal graag aan zijn selectie zou toevoegen. Huntelaar, die bij Real Madrid ook mag vertrekken, stond vorige maand ook in de belangstelling van AC Milan. Maar trainer Leonardo verklaarde toen dat hij liever Luis Fabiano van Sevilla wilde overnemen. AC Milan bereikte echter geen overeenstemming met de Spaanse club. Volgens Galliani is Huntelaar daarom weer in beeld. De Nederlander staat ook in de belangstelling van Tottenham Hotspur en Arsenal.

Real Madrid heeft de benen van Cristiano Ronaldo verzekerd voor een recordbedrag van 100 miljoen euro. De krant El Mundo meldde gisteren dat de Spaanse voetbalclub dat bedrag tegemoet kan zien bij een zware blessure van de Portugese aanvaller, de duurste voetballer ter wereld.

Oekraïne heeft gisteren het Europees kampioenschap voor voetballers onder 19 jaar gewonnen. De Oost-Europese beloften rekenden in de finale in Donetsk af met hun leeftijdsgenoten uit Engeland: 2-0. Oekraïne volgt op de erelijst van het EK onder 19 Duitsland op, dat net als Nederland ontbrak bij het EK.