Diverse Gay Pride

Sebastiaan van Niele zet vraagtekens bij de Gay Pride (nrc.next, 31 juli). Hij meent dat het in Nederland ”wel meevalt” wat betreft geweld en discriminatie van homoseksuelen. Jammer dat Van Niele zo denkt over de homo-emancipatie. Dat hij zelf weinig problemen ondervindt met zijn homoseksualiteit, betekent niet per se dat dat dat voor alle homo`s in Nederland geldt. Het feit dat nog geen twee weken geleden de organisator van de Gay Pride in elkaar werd geslagen, zegt al genoeg.

Van Niele heeft waarschijnlijk nooit een Gay Pride meegemaakt. Twee jaar geleden waren er van de 60 boten ongeveer vier die expliciet aangekleed - of uitgekleed - waren. Helaas zijn het vooral die boten die je de media ziet.

De Gay Pride New York is in ontstaan tijdens de zogenaamde `Stonewall Riots` in 1969, als protest tegen de regelmatige treitering van homoseksuelen door de politie. Door de jaren heen is deze parade een traditie geworden die ook kenmerkend is voor het vrije en open karakter van Amsterdam.

Ook in de homowereld heb je diverse soorten mensen. Relnichten horen daarbij. Als Van Niele niks ziet in de Gay Pride hoeft hij er simpelweg niet naartoe te gaan. Hij kan lekker zichzelf zijn - iets wat de homo`s tijdens de Canal Parade ook doen.