Die De Zeeuw, dat wordt wel wat voor Ajax

De nuances van trainer Jol werpen bij Ajax vruchten af.

De Amsterdamse ploeg won moeiteloos van het machteloze FC Groningen.

FC Groningen-doelman Luciano da Silva kan niet voorkomen dat Dennis Rommedahl de 2-0 maakt voor Ajax. Foto ProShots voetbal fc groningen - ajax seizoen 2009-2010 02-08-2009 score van dennis rommedahl, luciano da silva kan niet meer bij de bal Wessels, Jane

Ajacied Luis Suarez belde zijn oude trainer Ron Jans van FC Groningen vorige week op met een uitdagend voorstel. Wie gisteren zou verliezen moest de ander 100 euro betalen. Jans ging de weddenschap aan en kon aan het einde van de middag afrekenen met de aanvaller uit Uruguay. Ajax won in stadion Euroborg eenvoudig van het machteloze FC Groningen (0-2). Maar Jans kon niet betalen. „Ik had niet genoeg geld op zak. Wie verwacht er ook dat je van Ajax verliest? Luis krijgt die 100 euro heus wel.”

Het was misschien wel het begin van de nieuwe verhoudingen in de eredivisie. Hoeveel spelers Ajax ook van de noordelijke club overnam, Groningen bleef de Amsterdamse club tot dit seizoen nog vaak de baas. Het kwaliteitsverschil was gisteren zo groot, dat daarvan geen sprake kon zijn. Groningen raakte in de zomermaanden spits Marcus Berg en Evgeniy Levchenko kwijt en heeft voor hen nog geen adequate vervangers. Jans wil de komende weken graag nog een aanvaller, een linker- en een rechtermiddenvelder aan zijn selectie toevoegen.

Een situatie die ertoe bijdroeg dat zijn team nauwelijks kansen afdwong tegen Ajax. Die ploeg staat dan ook al veel steviger op de rails. De nieuwe trainer Martin Jol heeft enkele belangrijke nuances aangebracht en dat wierp gisteren zijn vruchten af. De omschakeling van de bekende huisstijl (4-3-3) naar het spelconcept van 4-4-2 heeft geen cultuurschok teweeg gebracht. Terwijl het tot voor kort toch vloeken in de kerk was als je in de Arena over een ander systeem praatte. Wie maalt er ook om zolang het goed gaat? Het was opvallend dat Ajax gisteren vooral verdedigend weinig steken liet vallen, al was de tegenstander niet representatief.

Het was voor de van AZ overgenomen Demy de Zeeuw dan ook een lekkere wedstrijd om in te debuteren. Als een van de twee verdedigende middenvelders begon hij wat onzeker, maar al snel liet hij zien een aanwinst te zijn. Wel in een iets meer controlerende rol dan bij AZ, waar hij zich vaker voor het vijandige strafschopgebied kon vertonen. „Ik zal mijn momenten moeten uitzoeken”, besefte De Zeeuw. „Zoals vandaag bij ons eerste doelpunt.” De Zeeuw speelde Suarez aan en via Dennis Rommedahl kwam de bal bij Miralem Sulejmani die gericht in de rechterhoek schoot.

De Zeeuw maakte gisteren nog eens duidelijk dat Ajax altijd zijn favoriete club is geweest. Marc Overmars tipte voor een oefenduel met Go Ahead Eagles zijn oude trainer Louis van Gaal over De Zeeuw, die nog geen 2 ton kostte. Vier jaar later verkocht AZ hem met 7 miljoen euro winst aan Ajax. De Zeeuw is het cement tussen de stenen in het team van Jol. Hij analyseerde en relativeerde zijn prestatie en die van zijn nieuwe elftal achteraf. „Ajax heeft veel individuele kwaliteiten in de gelederen, maar het is nog niet zo’n hecht elftal als AZ. Bij mijn oude team vonden de spelers elkaar gemakkelijker in het veld, wisten ze precies van elkaar wat ze gingen doen. Zelf moet ik in dit elftal nog nadrukkelijker deelnemen aan de opbouw.” Het waren geen woorden die Jol ook in de mond nam. „Voor de eerste keer heeft Demy het uitstekend gedaan”, meende hij.

Niet alleen met het spelsysteem, maar ook met de personele invulling heeft Jol zo zijn eigen zienswijze. Daar zou Rommedahl van kunnen profiteren. De Deen heeft in de hoofdstad al eens te horen gekregen dat hij mocht vertrekken. Onder trainer Marco van Basten speelde hij slechts drie keer in het shirt van Ajax. Het tweede deel van het vorige seizoen kwam hij als huurling uit voor NEC. Gisteren greep de 31-jarige vleugelspeler zijn kans. Een paar aardige acties, een bal op de lat, een assist en het tweede doelpunt was zijn aandeel in de zege van Ajax.

Rommedahl staat nog een jaar onder contract in de Arena. Ajax is kennelijk niet van plan hem van de hand te doen en de speler zelf wil niet weg. Op een middenveld met twee controleurs in de as en diepgaande halfspelers kan hij goed uit de voeten. Rommedahl, die bij PSV dezelfde rol vervulde: „Ik krijg een kans van Jol. Ik moet mijn acties maken en de spitsen van passes voorzien. Ik ga ervoor.”

Een speler die minder in de huidige plannen van Jol lijkt voor te komen is Ismail Aissati. De middenvelder kan moeilijk worden ingepast in het systeem dat Ajax gisteren speelde. In de slotfase viel hij als spits in voor Sulejmani. „Ik heb vandaag voor Eyong Enoh gekozen, omdat hij ons meer kracht op het middenveld bezorgt. Hij verovert nog weleens een bal.”