De modemens dacht 'oh, jee', en vluchtte de tent uit

Mode en muziek gaan hand in hand, zo werd mij dit weekeinde duidelijk. Zo was ik op het tot Raw omgedoopte Drum Rhythm. Hier liepen zoveel übergestylede bezoekers rond, dat het wel een verlaat modefeestje van de Fashion Week leek.

Tijdens de optredens bleek dat, naast al dat modevolk, er toch ook nog wat muziekliefhebbers waren op komen dagen. Er werd flink gesprongen en gestampt, en er vloog warempel wat bier door de lucht. De modemens dacht ‘oh, jee’, en vluchtte de tent uit om een biologische cocktail te drinken tegen de loungeachtige achtergrond van wat ooit het Westergasterras was.

Ik vond het allemaal even mooi. Maar uiteindelijk zag ik één achteloos over de ogen geföhnd kapsel te veel, en ging vroegtijdig op huis aan.

De dag erna trok de Gay Pride langs mijn huis. Het was zo druk, het leek goddomme wel Koninginnedag. Of, om in modetaal te blijven spreken; roze bleek het nieuwe oranje te zijn. Half Nederland trok naar Amsterdam en kleedde zich in roze cowboyhoeden, roze hartvormige zonnebrillen en roze glimleggings.

Het werd me duidelijk dat wat er ook fashionable is aan de homoscene, op zo’n roze zaterdag genadeloos de nek wordt omgedraaid. Net toen ik dacht dat het niet veel platter kon worden, hoorde ik dat Gordon zich in een roze sinterklaaspak had gehesen en als Snikkelaas door de grachten voer. Even later werd hij onwel afgevoerd naar de EHBO. Ik voelde me er ook niet heel lekker bij. Maar, denkende aan het publiek van de avond ervoor, moest ik mezelf de gewetensvraag stellen; te veel stijl, of stijlloos; wat is eigenlijk erger?

Ik kreeg geen tijd over het antwoord na te denken, want ik moest ook nog naar een minifestival, dat naar de illustere naam ‘Appelsap’ luisterde. Het regende een beetje, maar de muziek was goed. Dus bewoog het publiek zich onder een grijze hemel gemoedelijk van eettentje naar dranktentje. Af en toe een buitje, waarbij we onder elkaars paraplu schuilden. ‘He, gezellig’, dacht ik bij mezelf. ‘Lekker kneuterig.’

Mijn vrienden vroegen of ik het leuk vond. Ze keken er nogal wantrouwend bij. Ik knikte, ja, het is erg fijn hier. „Schrijf er maar niets over”, zeiden ze. „Want voor je het weet is dít het nieuwe oranje.”

Karin Amatmoekrim

Schrijfster Karin Amatmoekrim vervangt Aaf, die met vakantie is.

    • Karin Amatmoekrim