Christenen in Pakistan doelwit boze moslims

De kleine christelijke gemeenschap in Pakistan houdt haar scholen vanaf vandaag drie dagen gesloten uit protest tegen rellen waarbij zaterdag zeven christenen werden gedood in het oostelijke stadje Gojra, in de provincie Punjab. De christenen werden aangevallen nadat dagenlang het gerucht de ronde had gedaan, dat zij een koran zouden hebben onteerd. Dit gerucht ontstond, nadat bij de viering van een christelijk huwelijk, op 25 juli, een papiersnipper zou zijn aangetroffen met een korantekst erop, meldt The Washington Post vandaag ter plekke.

Vier dagen na de bruiloft moest de bruidegom zich verantwoorden tegenover een raad van dorpsoudsten. Hij ontkende de beschuldigingen, waarna de volkswoede groeide. Op donderdag mondde deze uit in protesten bij de christelijke enclave van Gojra.

Zaterdag kwam een menigte van honderden moslims opnieuw verhaal halen. Ze schreeuwden daarbij leuzen tegen christenen en tegen Amerika. De twee kampen begonnen stenen naar elkaar te gooien, waarna twee christenen werden doodgeschoten en een kerk en tientallen huizen in brand werden gestoken. Vijf christenen, onder wie twee kinderen, kwamen om in een brandend woonhuis.

Punjab, waar ongeveer de helft van de circa 160 miljoen Pakistanen woont, was lang een relatief rustige regio, maar heeft steeds meer te maken met geweld van Talibaan-achtige groeperingen. De christenen beschuldigen nu deze groepen ervan de protesten te hebben geïnstigeerd en verwijten vooral de lokale overheid dat ze niet daadkrachtig optrad.