Busongeluk Spanje: nog drie mensen in kritieke toestand

Rotterdam. Drie Nederlanders die vorige week donderdag gewond raakten door het busongeluk in Noord-Spanje, waarbij zes doden vielen, verkeerden gisteravond nog in kritieke toestand. Er liggen zo`n twintig mensen in Spaanse ziekenhuizen. Zaterdag meldde alarmdienst SOS International nog dat twee personen kritiek lagen en er vier zwaargewond waren. Volgens een woordvoerder worden verschillende definities voor de begrippen `kritiek` en `zwaargewond` gebruikt waardoor de aantallen uiteenlopen. De bus met 65 Nederlandse passagiers was donderdagavond op de terugweg van een dagexcursie naar Barcelona en op weg naar verschillende hotels in Blanes en Lloret de Mar toen het van de weg raakte. Nederlandse betrokkenen en Spaanse autoriteiten houden er ernstig rekening mee dat de chauffeur per ongeluk een afrit te vroeg nam. De afrit die hij nam, staat bekend als een van de scherpste bochten in de regio. Volgens inzittenden van de bus reed hij veel harder dan de toegestane 40 kilometer per uur. De chauffeur kan niet worden verhoord, omdat hij bij het ongeluk ernstig gewond raakte. Dit weekeinde is eenderde van de slachtoffers teruggekeerd naar Nederland. Zaterdag landde een ambulancevliegtuig met zestien overlevenden op Rotterdam Airport en zondag arriveerden nog eens zes passagiers. Het is onduidelijk wanneer de zes stoffelijke overschotten naar Nederland kunnen worden overgebracht.