Bom op markt Herat: 10 doden

Bij een bomaanslag op een fruitmarkt in de doorgaans relatief rustige West-Afghaanse stad Herat zijn vandaag zeker tien doden gevallen en dertig gewonden. De doden zijn een vrouw, een jong meisje, zes burgers, onder wie enkele fruitverkopers, en twee politieagenten. Een woordvoerder van de Talibaan eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslag binnen enkele uren op.

Een van de gewonden is een plaatselijke politiechef, die ook het voornaamste doelwit lijkt te zijn geweest van de aanslagplegers. De aanslag werd uitgevoerd met een op afstand tot ontploffing gebracht explosief dat afging toen Mohammad Issa, politiechef van het nabijgelegen district Injil, met zijn voertuig de stad inreed. Issa is in kritieke toestand per helikopter naar een ziekenhuis van de NAVO-missie in het land gevlogen.

Vergeleken met de rest van Afghanistan is het rustig in Herat en de gelijknamige provincie waarin ze ligt. De stad nabij de grens met Iran is een belangrijk handelscentrum en geldt als de culturele hoofdstad van het land.

In opmaat naar de verkiezingen, 20 augustus, neemt het geweld in het l;and toe, ook in de veiligere regio’s in het noorden en westen. Zo werd gisteren in de oude noordelijke stad Baghlan een politiebureau aangevallen, waarbij acht militanten en twee agenten de dood vonden. In de provincie Faryab aan de noordgrens met Turkmenistan werden Zuid-Koreaanse wegwerkers aangevallen. Een Afghaan kwam daarbij om. (AP, Reuters)